Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hitler-musical scoort in Israël

Shownieuws

'The producers' is een succes in Israël. Het stuk draait om een producer die de musical 'Springtime for Hitler' maakt, met een zingende en dansende Hitler.

(Novum/AP) - De Hitlermusical 'The producers' is een succes in Israël. Het stuk is een bewerking van Mel Brooks' gelijknamige film uit 1968. Die draait om een toneelmaker die de musical 'Springtime for Hitler' produceert, met een zingende en dansende Hitler.

Uitvoeringen van Wagner, Hitlers favoriete componist, stuiten nog altijd op veel protest in de joodse staat. De positieve ontvangst van 'The producers' wijst op een kentering, denkt Dan Almagor, die de voorstelling in het Hebreeuws vertaalde. Israël wordt minder gevoelig wat betreft de Tweede Wereldoorlog, zegt hij. "Tegenwoordig is Duitsland onze beste vriend in Europa."

Ook de Israëlische historicus Tom Segev ziet de sfeer in zijn land veranderen. "Hitler is in Tel Aviv en de hemel komt niet neer", schrijft hij in dagblad Haaretz.

Wel is de musical aangepast voor het joodse publiek. Hakenkruizen en nazi-parafernalia komen niet zo prominent in beeld en Hitlers naam wordt standaard gevolgd door een traditionele Hebreeuwse spreuk: 'Mogen zijn naam en nagedachtenis worden weggewist'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen