Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jury literatuurprijs 'ontevreden' over niveau boeken

Shownieuws

De jury van de Gouden Uil Literatuurprijs is niet erg tevreden over de driehonderd beoordeelde boeken. Op de shortlist voor de prijs staan vijf romans.

De jury van de Gouden Uil Literatuurprijs is niet erg tevreden over de driehonderd beoordeelde boeken. Er zaten goede boeken bij, maar ook 'slechte boeken, snel bijeengeharkte bundelingen en oppervlakkig en snel geschreven werkstukjes', staat in het juryrapport.

Ook de schijnbaar 'volledige afwezigheid van strenge redactionele begeleiding van schrijvers' roept vragen op bij de jury. "We stelden ons soms boos de vraag welke expertise nog vereist mag worden van een schrijver." Ook biografieën vielen de jury in negatieve zin op. Die zijn volgens de critici te vaak een aaneenschakeling van bijeengesprokkeld materiaal, zonder sterke inhoudelijke lijnen.

Toch is het niet allemaal even treurig. Volgens de jury gebeuren ook mooie dingen in de Nederlandse literatuur en zijn er nog schrijvers die uit hun kleine wereldje treden en op zoek gaan naar nieuwe vormen.

Op de shortlist voor De Gouden Uil staan vijf romans: 'De engelenmaker' van Stefan Brijs, het vierluik 'Alfa Amerika' van Jan de Loy, 'Zwerm' van Peter Verhelst, 'Ultramarijn' van Henk van Woerden en 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa.

De winnaar wordt op 25 maart bekendgemaakt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen