Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Chinezen zien geishafilm op illegale dvd's

Shownieuws

Chinezen kunnen de film 'Memoirs of a geisha' gewoon zien. De film is verboden door de regering, maar illegale kopieën circuleren sinds enkele weken.

(Novum/AP) - Chinezen kunnen de film 'Memoirs of a geisha' gewoon zien. De film is verboden door de Chinese regering, maar illegale kopieën circuleren sinds enkele weken. Ze zijn voor ongeveer twee euro te koop.

De communistische regering geeft geen reden voor het verbieden van 'Memoirs of a geisha'. Mogelijk wordt gevreesd voor onrust onder de bevolking, omdat Chinese actrices de Japanse gezelschapsdames spelen. Deze 'geisha's' zouden veredelde prostituees zijn. De Chinese hoofdrolspeelster Ziyi Zhang dient in de film een Japanse zakenman die in de oorlog een van de bezetters was. Met de rol maakt zij haar land te schande, vinden veel Chinezen. Een groot deel van de Chinese bevolking heeft een afkeer van Japan. Zo zorgt de manier waarop Japan optrad tijdens de bezetting van China in de Tweede Wereldoorlog nog altijd voor veel woede.

Geschat wordt dat 95 procent van de dvd's op de Chinese markt illegaal is. De namaakproducten worden openlijk verkocht. Amerikaanse filmstudio's laken de houding van de Chinese regering: door de legale import van films tegen te houden, zou Peking piraterij stimuleren.

'Memoirs of a geisha' draait begin april in de Nederlandse bioscopen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen