Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Schrijver JT LeRoy is in het echt een vrouw

Shownieuws

De schrijver JT LeRoy, over wiens identiteit de wildste speculaties de ronde deden, is de 40-jarige Laura Albert. Ze verzon hem om erkenning te krijgen.

(Novum/AP) - De schrijver JT LeRoy is geen 25-jarige voormalige schandknaap en drugsverslaafde, maar een 40-jarige vrouw, Laura Albert. Ze verzon LeRoy om erkenning voor haar werk te krijgen. Dat heeft Alberts voormalige partner, Geoffrey Knoop, gezegd tegen The New York Times.

LeRoy debuteerde in 2000 met de ook in het Nederlands vertaalde roman 'Sarah', waarvan werd gezegd dat die autobiografisch was. Een later boek, 'Het hart is bovenal bedrieglijk', is inmiddels verfilmd. Tal van sterren, onder wie Bono en Madonna, dwepen met de schrijver. LeRoys meest recente roman is 'Harold's end'.

Over de identiteit van de auteur deden de wildste speculaties de ronde. Onder anderen filmregisseur Gus van Sant, die zich voordeed als een goede vriend van de schrijver, werd voor LeRoy versleten. Afgelopen herfst opperde New York Magazine al de mogelijkheid dat Albert achter LeRoy schuilging. Zij had steeds beweerd dat ze LeRoy uit de goot had gered en zijn loopbaan als schrijver op gang had geholpen.

Vorige maand kwam The New York Times met het verhaal dat de persoon die vaak in het openbaar als LeRoy verscheen met pruik, hoed en zonnebril in werkelijkheid Knoops halfzuster was, de 25-jarige Savannah Knoop. Geoffrey Knoop bood zijn excuses aan, omdat hij aan het bedrog heeft meegewerkt. Hij en Albert gingen in december na zestien jaar uit elkaar. Ze zijn verwikkeld in een strijd om het voogdijschap over hun jonge zoon. Knoop zei dat hij er na verloop van tijd niet meer tegen kon om het geheim van Albert/LeRoy met zich te moeten meedragen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen