Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Paradise Now' niet in de Israëlische bioscoop

Shownieuws

Golden Globe-winnaar 'Paradise now' komt niet in de Israëlische bioscoop, uit angst voor demonstraties voor de deur. De film is wel in filmhuizen vertoond.

Golden Globe-winnaar 'Paradise now' wordt niet vertoond in de grote Israëlische bioscopen, uit angst voor demonstraties voor de deur. Dat zegt een van de producenten van de film tegen persbureau Reuters.

"Het lijkt erop dat de distributeurs een eenvoudige berekening hebben gemaakt en hebben besloten dat zij de zorg om politieke demonstraties voor hun theaters kunnen missen", zegt producent Amir Harel, zelf een Israëli. Totnogtoe is de film alleen in Israëlische filmhuizen vertoond.

'Paradise now' verbeeldt zowel de Israëlische bezettingspolitiek als de Palestijnse militanten op kritische wijze. De productie van de Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad kreeg maandag de Golden Globe in de categorie beste niet-Engelstalige film.

Binnen de joodse staat is kritiek op de toekenning. "Degenen die zo'n film overladen met prijzen, moeten erover nadenken of zij, ook wanneer zij zich niet druk maken om de gevoelens van Israëli's, dezelfde keuze zouden maken als zijzelf, hun land of hun gezinnen het slachtoffer waren", schreef een Israëlische krant in een commentaar.

Het filmdrama is mede gefinancierd met subsidie van de Israëlische overheid, maar won de Golden Globe als product uit 'Palestina', een staat die officieel nog niet bestaat. Regisseur Abu-Assad ziet in de bekroning een 'erkenning van het onvoorwaardelijke recht van de Palestijnen op vrijheid en gelijkheid'. 'Paradise now' is ook de Palestijnse inzending voor de Oscars.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen