Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Paradise now' geeft slecht beeld zelfmoordenaars'

Shownieuws

'Paradise now' ontvangt weinig waardering in de Palestijnse gebieden. De film gaat over twee Palestijnen die een zelfmoordaanslag in Tel Aviv willen plegen.

(Novum/AP) - Golden Globe-winnaar 'Paradise now' ontvangt weinig waardering in de Palestijnse gebieden. De film gaat over twee Palestijnen die een zelfmoordaanslag in Tel Aviv willen plegen. Een van hen gaat op het laatste moment twijfelen. Palestijnen in Nablus, waar de film is opgenomen, vinden de zelfmoordenaars niet heldhaftig en gelovig genoeg uitgebeeld. Tijdens de opnamen werd een cameraman kortstondig gekidnapt, omdat de militanten dachten dat de film hen in een slecht daglicht zou stellen.

De productie van de Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad kreeg de filmprijs in de categorie beste niet-Engelstalige film. "Deze film helpt de Palestijnse zaak niet", zegt een gewapende strijder dinsdag. "Mensen die een bomaanslag plegen, twijfelen niet zoveel." De film moet wel pro-Israëlisch zijn, zegt een andere Palestijn, anders was het geen succes geworden in Hollywood.

Abu-Assad zelf ziet in de bekroning van zijn film een 'erkenning van het onvoorwaardelijke recht van de Palestijnen op vrijheid en gelijkheid'. Dat zei hij tijdens zijn danktoespraak maandag.

'Paradise now' is de Palestijnse inzending voor de Oscars. Het is de derde film in de geschiedenis die door Palestina wordt ingezonden. De van oorsprong Nederlandse productie werd eerder bekroond met een Gouden Kalf.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen