Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Wikipedia Duitsland door rechter offline gehaald

Shownieuws

Wikipedia Duitsland is de komende tijd gesloten. Dat heeft de rechter bepaald, nadat de familie van een overleden hacker de online-encyclopedie had aangeklaagd.

(Novum/AP) - De Duitse versie van Wikipedia is de komende tijd gesloten. Dat heeft de Duitse rechter bevolen, nadat de familie van een overleden hacker de online-encyclopedie had aangeklaagd.

De familie van Boris Floricic wil voorkomen dat Wikipedia nog langer de naam publiceert van de computerkraker, die in hackerskringen bekendstond als 'Tron'. In 1998 werd de 26-jarige Floricic dood aangetroffen in een park. De politie concludeerde dat sprake was van zelfmoord. Familie en andere hackers houden vol dat hij is vermoord.

De advocaat van de Wikimedia Foundation hoopt op een schikking binnen twee weken, anders gaat hij in hoger beroep.

De echte naam van de hacker komt niet alleen voor op Wikipedia in Duitsland. Op zoekmachine Google levert 'Boris Floricic' 1.640 verwijzingen op. Onder meer de websites van NRC Handelsblad, het webmagazine Netkwesties en de Engelstalige Wikipedia noemen zijn naam. Via de internationale Wikipedia-portal is Wikipedia Duitsland nog te bereiken, inclusief het artikel over 'Tron'.

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Nature is Wikipedia in zijn behandeling van wetenschappelijke onderwerpen bijna net zo nauwkeurig als de internetversie van Encyclopedia Britannica. Er is ook kritiek op de encyclopedie. Vorig jaar ontdekte de Amerikaanse journalist John Seigenthaler dat op Wikipedia vier maanden lang een artikel had gestaan, waarin ten onrechte werd beweerd dat hij lange tijd een verdachte was geweest van de moorden op de Amerikaanse president John F. Kennedy en zijn broer Robert Kennedy.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen