Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Biografische films op Rotterdams Filmfestival

Shownieuws

Het 35e International Film Festival Rotterdam vertoont in het programma 'Vita Brevis' vijftien films geïnspireerd op biografieën.

Filmbiografieën staan op het 35e International Film Festival Rotterdam in de schijnwerpers. In het festivalprogramma 'Vita Brevis' worden vijftien films vertoond die zijn geïnspireerd op levensverhalen. In de films is de visie van de filmmaker op zijn onderwerp net zo belangrijk als het onderwerp zelf. Zo komt in 'Return of the poet' de kijk van de Armeense regisseur Harutyun Khachatryan op de toestand in zijn land naar voren.

Ook 'Klimt' van Raul Ruiz is onderdeel van het programma. Hierin speelt John Malkovich de rol van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt. "Het is een dagdroom door de ogen van Klimt", beschrijft de regisseur de film. In 'A portrait of Dora Dolz' schetst cineaste Sonia Herman Dolz een portret van haar eigen moeder.

'Vita Brevis' is samengesteld door festivalprogrammeur Gerwin Tamsma. "De vruchtbare ontwikkeling in de cinema in de afgelopen decennia, het in elkaar overvloeien van de fictie- en de documentaire taal, komt bij uitstek in biografisch filmmaken tot uiting, met vaak geheel nieuwe uitkomsten", zegt hij.

Het International Filmfestival Rotterdam werd in 1972 opgericht. Het groeide uit tot een groot en veelzijdig evenement waarin veel aandacht is voor onafhankelijke en vernieuwende films. Het festival gaat op 25 januari van start en duurt tot 5 februari.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen