Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Van den Ende presenteert ontwerp nieuw theater

Shownieuws

Joop en Janine van den Ende hebben donderdag het ontwerp van de Nieuwe de la Mar Theaters gepresenteerd. Het is een nieuw theatercomplex van Van de Ende.

Joop en Janine van den Ende hebben donderdag het ontwerp van een nieuw theatercomplex in Amsterdam gepresenteerd. De VandenEnde Foundation, de stichting van de theaterproducent en zijn vrouw, laat het complex bouwen dat Nieuwe de la Mar Theaters gaat heten. Twee theaterzalen en repetitiefaciliteiten moeten het bestaande Nieuwe de la Mar Theater en de bioscopen Calypso en Cinerama vervangen.

"Janine en ik droomden al van een mooi theater, dat past bij de ideële doelstellingen van de Foundation. Deze nieuwe theaters bieden een podium voor zowel nieuwe talenten als gevestigde spelers", zei Joop van den Ende. De plannen voor het nieuwe complex ontstonden in 2002, toen de gemeente Amsterdam Van den Ende benaderde om na te denken over de toekomst van het theater en de bioscopen, die grenzen aan het Leidseplein. De gebouwen moeten in de zomer worden overgedragen aan de stichting, die de nieuwe theaters gaat exploiteren.

Oud-rijksbouwmeester Jo Coenen en architect Arno Meijs tekenden voor het ontwerp. Coenen meent dat een dergelijk project een grote uitdaging was. De twee zeggen te hebben gezocht naar een ontwerp dat goed bij de omgeving past. Het complex behoudt een deel van de oude gevel, een ander deel van de gevel krijgt een glazen voorkant. Nieuwe de la Mar Theaters gaat eind 2008 open.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen