Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorderslag Weekend in Groningen van start

Shownieuws

In Groningen gaat het Noorderslag Weekend van start. Het popevenement wordt voor de twintigste keer georganiseerd. Zaterdag wordt de Popprijs uitgereikt.

In Groningen gaat donderdag het Noorderslag Weekend 2006 van start. Het popevenement wordt dit jaar voor de twintigste keer georganiseerd. Het hoogtepunt van het festival vormt traditiegetrouw de zaterdagavond in de Oosterpoort. Hier wordt onder meer de Popprijs uitgereikt.

De eerste twee avonden van het Noorderslag Weekend staan in het teken van artiesten uit Europa, op het EuroSonic-festival. Donderdag en vrijdag spelen op EuroSonic ongeveer 135 Europese acts. De optredens zijn verdeeld over twintig podia in de Groningse binnenstad. Het extra onderdeel van Noorderslag werd in 1995 onder de naam Euroslag geïntroduceerd, met als doelstelling naast Nederlandse bands artiesten uit de rest van Europa te promoten. Vier jaar later werd Euroslag omgedoopt in EuroSonic. De organisatie ging dat jaar samenwerken met verschillende Europese radiostations om Noorderslag overal in Europa uit te zenden. De naam Euroslag moest alleen verdwijnen, omdat 'slag' in het Engels 'hoer' betekent.

Kloppend hart van het Noorderslag Weekend vormt nog altijd de zaterdagavond in de Oosterpoort, Noorderslag genaamd. Hier kan de muziekliefhebber zich elk jaar op de hoogte stellen van de huidige stand van zaken in de Nederlandse popmuziek. Dit jaar zijn er ruim 45 bands, dj's, rappers en andere geluidskunstenaars in het Groningse theater te zien. Op Noorderslag wordt elk jaar door de stichting Conamus de Popprijs uitgereikt.

De Popprijs is de prijs voor wie het afgelopen jaar een zeer belangrijke bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd. De winnaar krijgt onder meer tienduizend euro. In het verleden wonnen onder meer dj Tiësto, Osdorp Posse, Marco Borsato, Anouk en Bettie Serveert de Popprijs. Vorig jaar ging rapper Ali B met de prijs naar huis. Als kanshebbers voor deze editie worden Kane, Within Temptation, De Jeugd van Tegenwoordig, Lange Frans & Baas B, Spinvis en Voicst genoemd. Dit jaar kunnen bezoekers met sms'jes stemmen op hun favoriete band. Het gaat daarbij om de publieksprijs.

Voor het Noorderslag Weekend zijn, zoals de laatste jaren gebruikelijk, ruim van tevoren al geen kaarten meer beschikbaar. Thuisblijvers kunnen het festival live volgen, onder meer via de radio bij 3FM en via de website van VPRO's 3Voor12.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen