Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regisseur Robert Altman krijgt ere-Oscar

Shownieuws

Regisseur Robert Altman krijgt een ere-Oscar voor zijn gehele carrière. Hij mag het beeldje op 5 maart in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse uitreiking.

(Novum/AP) - De Amerikaanse regisseur Robert Altman wordt geëerd met een Oscar voor zijn gehele carrière in de filmindustrie. Dat maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de filmprijzen jaarlijks toekent, bekend. De Academy meent dat Altman tijdens zijn carrière herhaaldelijk 'de kunst van het filmmaken opnieuw heeft uitgevonden' en daarmee andere filmmakers en het publiek heeft geïnspireerd.

De nu 80-jarige Altman werd eerder vijfmaal genomineerd voor een Oscar voor zijn films 'MASH', 'Nashville', 'The player', 'Short cuts' en 'Gosford Park'. Voor geen van de films kreeg de regisseur het Oscarbeeldje. Ook regisseurs als Alfred Hitchcock, Martin Scorsese en Clarence Brown werden vijf keer werden genomineerd en mochten de prijs nooit in ontvangst nemen.

Momenteel regisseert Robert Altman 'A prairie home companion', met in de hoofdrollen Woody Harrelson, Tommy Lee Jones en Lindsay Lohan. De film wordt in juni in de Amerikaanse bioscopen verwacht.

De Oscaruitreiking vindt plaats op 5 maart.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen