Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Tatort-acteur was spion voor Stasi'

Shownieuws

Een acteur uit 'Tatort' was in de jaren zestig en zeventig informant bij de Oost-Duitse geheime dienst. het gaat om Ernst-Georg Schwill, meldt het dagblad Bild.

Een acteur uit de Duitse televisieserie 'Tatort' was in de jaren zestig en zeventig informant bij de Oost-Duitse geheime dienst. Voor de Stasi bespioneerde Ernst-Georg Schwill tussen 1964 en 1973 vrienden en kennissen in bars, jeugdhuizen en op feestjes. Dat schrijft de Duitse krant Bild zondag.

In een van zijn rapporten beschrijft de nu 66-jarige Schwill een kennis als politiek onbetrouwbaar. "Karakterologisch is zij zeer labiel, oppervlakkig, heeft een grote geldingsdrang bij mannen." In 1965 zou Schwill de vluchtplannen van een Berlijnse secretaresse hebben verraden. "Zij heeft een vriend in West-Duitsland. Die kan haar een West-Duitse pas bezorgen en zal dat ook doen, zodat zij via het buitenland naar West-Duitsland kan gaan."

In de misdaadserie 'Tatort' speelt Schwill een rechercheur. Hij was ook te zien in de film 'Good Bye Lenin!'

De Stasi had een enorme invloed op het leven in het communistische Oost-Duitsland. Ten tijde van de ineenstorting van de DDR in 1989 had de Stasi naar schatting 91 duizend fulltime-medewerkers en driehonderdduizend informanten. Vermoedelijk was dit de hoogste penetratie door een veiligheidsapparaat ooit: één spion op vijf burgers. De dienst hield in de gaten of burgers wel het juiste politieke gedrag vertoonden.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen