Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jeugd in Hong Kong volgt mode uit stripboeken

Shownieuws

De nieuwe mode van de jeugd in Hong Kong komt niet uit Vogue, maar uit strips en tekenfilms. 'Cosplayers' verkleden zich bijvoorbeeld als 'Pokemon'-figuren.

(Novum/AP) - De nieuwe mode van de jeugd in Hong Kong komt niet uit Vogue of Elle, maar uit stripboeken en tekenfilms. 'Costume players', ook wel 'cosplayers' genoemd, verkleden zich als karakters uit Japanse of Zuid-Koreaanse stripboeken, tekenfilms en online-spelletjes.

Animatiefilms en online-spelletjes waren al een grote trend in Hong Kong, maar nu is de nieuwe subcultuur ook in de kleding van jongeren zichtbaar. Wong Siu-lun is een van de ontwerpers die aan de basis van de nieuwe ontwikkeling staan. Zij heeft in negen jaar als cosplayer vierhonderd verschillende karakters gespeeld, in kostuums die ze zelf maakt. Volgens Siu-lun is de trend 'een keuze die je maakt in het leven', en zien veel jongeren het leven als cosplayer als een serieuze zaak. Experts op het gebied van ontwikkeling van jongeren zien de nieuwe trend als een manier om een eigen identiteit te laten zien.

Om de paar maanden vindt in Hong Kong een festival plaats waar stripboeken en computerspellen centraal staan en waar veel cosplayers heengaan. Sommigen doen daar mee aan kledingwedstrijden, anderen komen om elkaar tips te geven. Onder het kleurrijke gezelschap bevinden zich bijvoorbeeld figuren uit de tekenfilm 'Pokemon'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen