Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Tom Waits wint rechtszaak tegen Volkswagen-Audi

Shownieuws

Zanger Tom Waits heeft een rechtszaak gewonnen tegen de fabrikant van Volkswagen-Audi. Die had met een productiebedrijf zijn stem nagedaan voor een reclame.

Zanger Tom Waits heeft in Spanje een rechtszaak gewonnen tegen de fabrikant van Volkswagen-Audi en een Spaans productiebedrijf. Zij hadden zonder toestemming van de Amerikaan een van zijn nummers onder een televisiereclame gezet en zijn stem nagedaan.

Het is in Spanje de eerste keer dat een rechtbank de persoonlijkheid en reputatie van een schrijver beschermt en de stem van een muzikant erkent als zijn creatieve werk.

De reclame is opgenomen in 2000. Van het nummer 'Innocent when you dream' is zowel de melodie als het arrangement nagedaan. Ook heeft een imitator van Waits het nummer ingezongen. Het productiebedrijf heeft geprobeerd toestemming van de zanger te krijgen, maar die gaf hij niet.

De 56-jarige zanger ontdekte het bestaan van de reclame toen hij Spanje bezocht in de zomer van 2000. Fans geloofden dat Waits' eigen stem met de reclame gepaard ging, al heeft de zanger altijd gezegd dat zijn muziek nooit voor reclames zou worden gebruikt. Waits spande meerdere rechtszaken aan om te voorkomen dat zijn muziek en imago worden geassocieerd met reclame. Zo klaagde de zanger onder meer het automerk Opel aan, omdat een imitator van Waits zong in een reclame van het merk.

Waits is winnaar van twee Grammy's, voor zijn album 'Bone machine' en voor zijn album 'Mule variations' uit 1999. Zangers als Bruce Springsteen en Rod Stewart coverden zijn nummers.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen