Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Geweigerde dichter Harmens wint poëzieprijs

Shownieuws

Erik Jan Harmens is een van de drie winnaars van de Gedichtendag. Harmens' gedicht voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam is onlangs geweigerd.

Erik Jan Harmens is een van de drie winnaars van de Gedichtendag. Dat maakt de jury van de jaarlijkse Gedichtendag donderdag bekend. Harmens' gedicht voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam is onlangs geweigerd. Volgens de dichter vanwege de regel 'De burgemeester smoezelt alles komt goed en hijst de driekruizenvlag'.

De andere winnaars zijn Koenraad Goudeseune en Piet Gerbrandy. De prijzen worden uitgereikt op Gedichtendag, volgende week donderdag. De Gedichtendag wordt sinds 2000 elke laatste donderdag van januari gevierd in Nederland en Vlaanderen.

De jury van de Gedichtendag bestaat uit politicus Femke Halsema (GroenLinks), journalist en criticus Ron Rijghard en radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute. Erik Jan Harmens wint voor een fragment uit zijn gedicht 'Slotgebed'. Piet Gerbrandy krijgt een prijs voor zijn titelloze gedicht, beginnend met 'Bezopen wijst big in satijnen corset'. Koenraad Goudeseune neemt een prijs in ontvangst voor het gedicht 'Ieper'.

Aan de prijzen is een bedrag van 2.500 euro verbonden, waarvan een deel in boekenbonnen. De winnende gedichten worden op gratis ansichtkaarten uitgedeeld in bibliotheken en boekhandels in Nederland en Vlaanderen.

De Gedichtendag 2006 staat in het teken van poëzie en beeldende kunst. Door heel Nederland en Vlaanderen worden door onder meer scholen en bibliotheken activiteiten georganiseerd, waaronder dicht- en voordrachtwedstrijden.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen