Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Webcommune voor kunstliefhebbers op Museumnacht

Shownieuws

Om een platform te creëren voor beginnende kunstenaars wordt tijdens de zesde Museumnacht in Amsterdam een webcommune geopend.

Om een platform te creëren voor beginnende kunstenaars wordt zaterdag tijdens de zesde Museumnacht in Amsterdam een webcommune geopend. Het concept, dat DistrictQ heet, is bedoeld als alternatief voor kunst- en cultuurliefhebbers voor de reguliere programmering van gevestigde instituten en evenementen. "Bij ons kan een beginnend kunstenaar zijn werk etaleren, maar ook rekenen op feedback van anderen", zegt organisator Philip Powel.

"Als je bekijkt hoeveel mensen dat nu proberen via weblogs en dergelijke denk ik dat daar grote behoefte aan is", legt Powel uit. "Dit is het moment waarop kunst en een feestje samengaan." DistrictQ lanceert zaterdag een website, een tentoonstelling in Aeri et Amicitiae en een afterparty in de Supperclub.

Tijdens de Amsterdamse Museumnacht openen 42 musea en instellingen hun deuren van 19.00 uur tot 02.00 uur. Zo geeft fotograaf Rineke Dijkstra een rondleiding door het Stedelijk Museum. "Dat is heel bijzonder, want zoiets doet ze niet gauw," zegt collega-fotograaf Erwin Olaf daarover in het Amsterdamse uitmagazine NL20.

"Ik ben een beetje een schreeuwerige fotograaf voor veel mensen", zegt Olaf. "Mijn werk is wat pregnanter dan dat van haar. Maar ik denk dat zij veel meer een uithangbord is voor de ware fijnproever van beeldende kunst dan ik." Een overzichtstentoonstelling van het video- en installatiewerk van Olaf is zaterdagnacht te zien in het Nederlands Instituut voor Mediakunst.

Verder zet Henk Schiffmacher zaterdagnacht live een tatoeage in het Amsterdams Historisch Museum en draait Egbert Jan Weeber plaatjes in Museum Amstelkring. Jonge veelbelovende fotografen laten hun werk zien in het Fotografie Museum Amsterdam, dat een samenwerking is aangegaan met muziekzender MTV. Daarnaast hangt er werk van de Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz, die onder meer Dolly Parton, Eminem en Iggy Pop op de gevoelige plaat vastlegde.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen