Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Harry Potter werd wees na dood moeder Rowling

Shownieuws

Joanne Kathleen Rowling heeft het overlijden van haar moeder als inspiratie gebruikt voor het wees-zijn van Harry Potter. Rowlings moeder overleed in 1990.

Joanne Kathleen Rowling heeft het overlijden van haar moeder Anne als inspiratie gebruikt voor het wees-zijn van Harry Potter. De moeder van de schrijfster overleed op nieuwjaarsdag in 1990. Rowling was in die periode het eerste Harry Potter-boek aan het schrijven. Dat vertelde Rowling dinsdag in een interview in de Engelse krant Daily Telegraph.

De 40-jarige Britse schrijfster zegt dat de dood van haar moeder een enorme leegte bij haar naliet. "Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk. Er is nog zoveel dat ik haar wil vertellen, ongelooflijk veel." Rowling had haar idee voor het eerste boek over de tovenaarsleerling niet met haar moeder gedeeld. Anne Rowling overleed na een slepende ziekte van tien jaar.

Harry Potter bracht Rowling uiteindelijk veel voorspoed. Er gingen wereldwijd meer dan 300 miljoen Harry Potter-boeken over de toonbank. De schrijfster verdiende 500 miljoen pond (ruim 700 miljoen euro) aan het succes. Rowling zegt in de krant dat de roem haar nu wel twijfels brengt. "Ik zou liegen als ik zeg dat het leven in de schijnwerpers me goed afgaat. Ik heb zó lang onder een steen geleefd. Nu iemand die steen heeft gelicht, schijnt er een fel licht op mij. Het verstijft me, omdat ik niet goed weet hoe hiermee om te gaan."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen