Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Marokkaanse stad leeft van Hollywood

Shownieuws

Ze spelen in de film of werken achter de schermen: meer dan de helft van de vijftigduizend inwoners van Ouarzazate in Marokko leeft van de filmindustrie.

(Novum/AP) - Ze spelen als figurant in de film of werken achter de schermen: meer dan de helft van de vijftigduizend inwoners van Ouarzazate, een woestijnstadje aan de voet van het Atlasgebergte in Marokko, leeft van de filmindustrie.

De smalle en ongeplaveide straten van Ouarzazate zijn te zien in films als 'Rules of Engagement' en 'Kingdom of Heaven'. Voor Amerikaanse en Europese filmmakers is Ouarzazate aantrekkelijk vanwege het gevarieerde landschap en een voor Marokko kenmerkende architectuur.

'Kingdom of Heaven' kostte 150 miljoen euro en leverde acht maanden werk op voor 2.800 van de bewoners, maar Ouarzazate wordt er niet rijk van. Figuranten krijgen ongeveer dertien euro per dag.

Veel van de bewoners hebben de films waar ze in spelen nog niet gezien. Ouarzazate heeft geen bioscoop. Deze is vijf jaar geleden gesloten door een gebrek aan bezoekers.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen