Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Spielberg helpt zionisten'

Shownieuws

Steven Spielbergs nieuwe film 'Munich' is veel te pro-Israël. Dat zegt een van de planners van de aanslag waarop de film is gebaseerd tegen Reuters.

Steven Spielbergs nieuwe film 'Munich' is veel te pro-Israëlisch. De filmmaker had naar beide partijen in het Palestijns-Israëlisch conflict moeten luisteren 'in plaats van alleen de zionistische zijde te dienen'. Dat zegt een van de planners van de aanslag waarover de film gaat tegen Reuters.

'Munich' gaat over de nasleep van de aanslagen tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. Daarbij werden elf Israëlische sporters doodgeschoten door Zwarte September, een splintergroepering van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). De Israëlische geheime dienst Mossad liquideerde over de hele wereld de vermeende daders.

Mohammed Daoud nam zelf niet deel aan de overval op het Olympisch dorp en komt ook niet in Spielbergs film voor. Hij is woedend dat de joodse regisseur hem niet om advies heeft gevraagd. De regisseur laat zijn oren hangen naar de joodse staat, zegt de in Syrië verblijvende Palestijn.

Hij heeft de film niet gezien, maar wijst er wel op dat Spielberg voorvertoningen heeft georganiseerd in Israël. "Spielberg vertoonde de film aan weduwen van de Israëlische slachtoffers, maar hij verwaarloosde de gezinnen van Palestijnse slachtoffers," zegt Daoud. "Hoeveel Palestijnse burgers werden er niet gedood voor en na München!"

Spielbergs producente Kathleen Kennedy vertelde het publiek bij een voorvertoning aan een Amerikaanse universiteit dat de filmmakers hebben gebruikgemaakt van een Palestijnse adviseur. Wie dat is, is onbekend.

Terwijl Spielberg zijn film 'een gebed voor vrede' noemt, zegt Daoud geen spijt te hebben van zijn daden. De film zal volgens Daoud geen verzoenende uitwerking hebben.

De kritiek op 'Munich' kwam aanvankelijk vooral van joodse zijde. Spielberg toont volgens critici te veel begrip voor terrorisme en hekelt contraterrorisme.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen