Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Schrijver 'Seven years in Tibet' overleden

Shownieuws

Heinrich Harrer, schrijver van het boek 'Seven years in Tibet', is op 93-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt.

(Novum/AP) - Heinrich Harrer, de Oostenrijkse alpinist en schrijver van het boek 'Seven years in Tibet', is zaterdag op 93-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in de Oostenrijkse plaats Friesach. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. De familie van Harrer heeft laten weten dat de schrijver 'rustig zijn laatste expeditie is ingegaan'.

Heinrich Harrer schreef 'Seven years in Tibet' in 1953 en baseerde het verhaal op zijn eigen ervaringen in de Himalaya na zijn ontsnapping uit een Brits kamp voor krijgsgevangen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de nationaal-socialist Harrer door de Britten in India gearresteerd. Harrer was vanaf 1933 lid van Oostenrijkse en Duitse nationaal-socialistische organisaties, waaronder de SS.

In 1997 werd het boek verfilmd met de Amerikaanse acteur Brad Pitt in de rol van Heinrich Harrer. Pas enkele maanden voordat de film uitkwam werd het naziverleden van de schrijver bekend. Ook werd de schrijver en bergbeklimmer bekend als leermeester van de Dalai Lama. Harrer leerde hem wiskunde en Engels en werd zijn adviseur en vriend.

Heinrich Harrer wordt op 14 januari begraven in zijn geboorteplaats Huettenberg in de Oostenrijkse provincie Karinthië.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen