Kies je favoriete radiostation

Dossiers

D'Ancona zet zich in voor uitstervend theater

Shownieuws

Theatercriticus Jacques d'Ancona wil uitstervende theatervormen redden. Sinds eind december is hij bestuurslid van een stichting die de operette wil behouden.

Theatercriticus Jacques d'Ancona wil uitstervende theatervormen redden. Sinds eind december is hij bestuurslid van een stichting die zich onder meer inzet voor het bestaansrecht van de operette. De Stichting Nederlandse Theater Tradities wil uitstervende theatervormen stimuleren en behouden. "Operette is niet ouderwets."

D'Ancona zegt vrijdag verhaallijnen in operettes achterhaald te vinden. Daarom werkt hij mee aan een operette-uitvoering waarin 'niet te veel gelul' zit. "Laat de muziek en de stemmen klinken."

De stichting, die is ingeschreven in Amstelveen, besteedt aandacht aan zowel de Weense operette als aan het oorspronkelijk volkstoneel. 'Dragers van ons cultureel erfgoed', noemt het bestuur deze genres.

Het Weens Operette Festival is het eerste initiatief van zijn stichting. In het stuk is D'Ancona de verteller. "Ik ga niet zingen", licht hij toe. "Dat kan ik niet." De solisten zijn het belangrijkst en niet hijzelf, benadrukt hij. "Ik ben het kersje op de taart, meer niet. Je vindt het lekker of je spuugt het uit."

De 68-jarige D'Ancona was achttien jaar lang juryvoorzitter in het televisieprogramma 'De Soundmixshow'. Tegenwoordig zit hij onder meer in de jury van de John Kraaijkamp Musical Awards.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen