Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Bioscoopbezoek met twaalf procent gedaald'

Shownieuws

Het bioscoopbezoek in Nederland is in 2005 met twaalf procent gedaald ten opzichte van 2004. De bioscopenexploitanten noemen het afgelopen jaar 'dramatisch'.

Het bioscoopbezoek in Nederland is in 2005 met twaalf procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het AD. Wim Stolwerk, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, noemt het afgelopen jaar in de krant 'dramatisch'.

Volgens Stolwerk zijn de megaproducties uit Hollywood vorig jaar niet aangeslagen in Nederland. Vooral de resultaten van 'Star Wars: Revenge of the Sith', 'King Kong' en 'War of the worlds' vielen tegen. 'Harry Potter 4' en 'Mr. and mrs. Smith' waren positieve uitzonderingen in de malaise. Ook trokken Nederlandse films als 'Kameleon 2' en 'Het Schnitzelparadijs' veel bezoekers. Grote tegenvaller was de lage opkomst tijdens de kerstvakantie, normaal gesproken de drukste periode in de bioscopen.

Stolwerk wijt de dalende bezoekersaantallen aan de slechte economische periode en de concurrentie van films op dvd. Ook is de illegale verspreiding van speelfilms via internet hem een doorn in het oog. Stolwerk vindt dat de overheid veel harder moet ingrijpen tegen piraterij. De Nederlandse bioscopen verwachten weinig van dit jaar. Ze denken dat er door het wereldkampioenschap voetbal van komende zomer nog minder bezoekers naar de bioscoop gaan.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen