Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Oscars in teken van homofilm'

Shownieuws

Verschillende homofilms dingen volgend jaar mee naar een Oscar. 'Brokeback Mountain' wordt getipt als grote favoriet. Dat hebben filmdeskundigen verteld.

'Oscars in teken van homofilm'

Verschillende homofilms dingen volgend jaar mee naar een Oscar. 'Brokeback Mountain' wordt getipt als grote favoriet. Dat hebben filmdeskundigen verteld aan Reuters. "Het kunnen dit jaar de homoseksuele Oscars zijn, omdat films met een homothema meedingen in bijna alle categorieën", zegt showbizzjournalist Tom O'Neill.

'Brokeback Mountain' is een liefdesdrama over homseksuele cowboys. De film is genomineerd voor zestien Golden Globes, de filmprijs die wordt gezien als graadmeter voor de Oscars. De Taiwanese regisseur Ang Lee zegt het taboe op homoseksualiteit in het wilde westen te willen doorbreken. De film vertelt het verhaal van twee mannen die elkaar in die tijd ontmoeten als schaapsherders. Zij krijgen over een periode van twintig jaar een hechte band met elkaar, terwijl beiden trouwen met een vrouw en vader worden.

Andere kanshebbers voor de Oscars zijn George Clooneys 'Goodnight, and good luck' en Steven Spielbergs 'Munich'. Het werk van Clooney is een kritische verfilming van de jacht op communisten in het Amerika van de jaren '50 van de vorige eeuw. 'Munich' draait om de jacht van de Israëlische geheime dienst op Palestijnen die in 1972 elf Israëlische sporters doodschoten tijdens de Olympische Spelen. De film is volgens critici te 'anti-Israël', maar hij zou goed zijn ontvangen op het hoofdkwartier van de Oscars.

Behalve 'Brokeback Mountain' dingt de homofilm 'Capote' mee naar de Oscars. In de productie speelt Philip Seymour Hoffman de homoseksuele schrijver Truman Capote. Critici prijzen verder 'TransAmerica', met actrice Felicity Huffman als man die zichzelf ombouwt tot vrouw.

'Brokeback Mountain' is in Nederland te zien vanaf 16 februari. De Oscars worden 5 maart uitgereikt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen