Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nieuwe Spielberg draait in Amerika

Shownieuws

'Munich' gaat vandaag in de VS in première. De film van Steven Spielberg gaat over de nasleep van de aanslagen tijdens de Olympische Spelen van 1972.

De nieuwe film van Steven Spielberg, 'Munich', gaat vrijdag in de Verenigde Staten in première. De productie gaat over de nasleep van de aanslagen tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. Daarbij werden elf Israëlische sporters doodgeschoten door een Palestijnse groepering. De film is volgens critici te veel 'anti-Israël'. Nabestaanden van de overleden atleten hebben geen probleem met 'Munich'.

De joodse Spielberg, toont volgens critici te veel begrip voor terrorisme en hekelt contraterrorisme. Twee weduwen van overleden atleten hebben weinig kritiek. "De film respecteert de atleten", zegt een van hen. Volgens de andere vrouw heeft Spielberg iets moois neergezet. "We hoorden dat hij bang was dat de overleden atleten zich in hun graf zouden omdraaien bij het zien van de film. Dat is absoluut niet het geval."

De film is gebaseerd op het boek 'Wraak' van George Jonas, een voormalig agent van de Israëlische geheime dienst. Volgens sommigen klopt er weinig van het boek. "Het is een Hollywood-productie," vindt Ankie Spitzer, de weduwe van een schermcoach die werd gedood. "Ik kan niet zeggen of de waarheid wordt vertoond. Het enige wat ik weet, is dat de film Israël niet schaadt."

Erica Bana, Daniel Craig en Geoffrey Rush vertolken de hoofdrollen in 'Munich'. De film draait vanaf 26 januari in Nederland.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen