Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Fans herdenken Lennon

Shownieuws

Met bloemen, kaarsen en witte ballonnen hebben fans van John Lennon in New York en Liverpool herdacht dat hun held vijfentwintig jaar geleden werd vermoord.

Met bloemen, kaarsen en witte ballonnen hebben fans van John Lennon in New York en Liverpool donderdag herdacht dat hun held vijfentwintig jaar geleden werd vermoord.

"Nu ons land oorlog voert, zijn Lennons werk en levensfilosofie nog schrijnender en hebben we ze meer dan ooit nodig", zei Kim Polson (50) uit New York, die naar eigen zeggen als 8-jarig meisje verliefd werd op de Beatles toen ze hen op tv zag. Ze was een van de tientallen mensen die zich 's ochtends al voor een wake voor Lennon hadden verzameld bij Strawberry Fields, het deel van Central Park in de buurt van het Dakota-appartementencomplex waar de ex-Beatle op 8 december 1980 door een gestoorde fan werd doodgeschoten.

In Lennons geboortestad Liverpool lieten bij de Albert Dock bewonderaars uit de hele wereld ballonnen op met wenskaarten eraan. "Ik heb gewoon Prettig Kerstfeest op mijn ballon geschreven", zei de 9-jarige James Andrews uit Engeland. "Ik vind de Beatles leuk. Vooral John Lennon." Op andere ballonnen stond te lezen: 'Werd er in deze wereld maar meer geluisterd naar je boodschap van vrede. Dank je voor je mooie muziek, van Louise uit Liverpool' en 'Hij was de enige held die ik ooit heb gehad, van Jim Cushman uit de VS'.

Tijdens een korte herdenkingsdienst bij het standbeeld van Lennon in de Liverpoolse Mathew Street, waar de Beatles in hun beginjaren in de beroemde Cavern Club speelden, legden leden van de Beatles Appreciation Society bloemen neer. Ook konden fans een herdenkingsregister tekenen en werd Lennons gezicht op een toren geprojecteerd.

In New York kwamen busladingen mensen in de loop van de dag naar de wake in Central Park en naar het Dakotagebouw, en legden bloemen neer, waaronder zes witte rozen en een hulsttak. Een vrouw zat op de grond met een plakboek, een man met een gitaar speelde Beatlesmuziek.

De 24-jarige Angie Mulbay reisde met haar vier jaar jongere zus Ashley van Ohio naar New York om de dag door te brengen bij de Strawberry Fields. "De muziek en de boodschap van John zijn heel belangrijk voor me," zei Mulbay, die vier dagen na Lennons dood geboren werd. "We willen deze ervaring delen en mensen met dezelfde interesses ontmoeten."

Op de avond van zijn dood kwam Lennon, die net 40 was geworden, samen met zijn vrouw Yoko Ono terug uit een opnamestudio in Manhattan. Plotseling opende Mark David Chapman het vuur op Lennon. Politieagenten legden Lennon op de achterbank van een patrouilleauto en brachten hem naar het ziekenhuis, waar hij kort na aankomst overleed.

Volgens Tom Leighton, een van de organisatoren van een ad-hoc herdenkingscomité, kwamen de mensen om verschillende persoonlijke redenen naar de wake, maar vooral ook om gezamenlijk te rouwen en Lennon de laatste eer te bewijzen. Om 22.50 uur, het tijdstip dat hij werd doodgeschoten, en om 23.15 uur, het vermoedelijke tijdstip van overlijden, houden de fans in New York een paar minuten stilte. Central Park sluit net als altijd om 1 uur 's nachts, ondanks protesten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen