Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Mimoun Oaissa is Nederlandse 'shooting star'

Shownieuws

Mimoun Oaissa is de Nederlandse 'shooting star'. Hij wordt onder de aandacht gebracht bij het filmfestival van Berlijn, dat volgend jaar wordt gehouden.

Acteur Mimoun Oaissa is dit jaar de Nederlandse 'shooting star'. Hij neemt tijdens het Internationaal Film Festival Berlijn 2006 deel aan het 'shooting stars-programma', een evenement dat georganiseerd wordt door European Film Promotion.

Jonge acteurs en actrices uit 25 Europese landen worden aan de internationale filmindustrie en de internationale pers voorgesteld. Doel van het evenement is meer bekendheid geven aan Europese acteurs en actrices.

Oaissa studeerde in 1999 af aan de toneelschool in Amsterdam en volgde diverse workshops in New York. Tijdens zijn studie kreeg hij een contract aangeboden bij Toneelgroep Amsterdam, waar hij na drie jaar vertrok. Met scenarist en regisseur Albert ter Heerdt ontwikkelde hij het idee voor de speelfilm 'Shouf shouf Habibi' en hij speelde hierin de hoofdrol.

De film werd voor vele festivals geselecteerd en is aan ruim veertig landen verkocht. Daarbij was hij met 320.000 bezoekers de best bezochte Nederlandse film van 2004. Met Ter Heerdt kreeg Oaissa een Gouden Kalf voor de film. Voor zijn acteerprestatie kreeg hij een nominatie.

Dit jaar speelde Oaissa een rol in 'Het schnitzelparadijs'. Ook deze film werd een hit. Hij heeft ruim 360.000 bezoekers getrokken. Voor zijn rol ontving Mimoun met de rest van het keukenpersoneel een Gouden Kalf. Vanaf 1 januari is hij bij de Vara te zien in de tv-serie 'Shouf shouf'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen