Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Historische serie 'Rome' in januari op televisie

Shownieuws

De tv-serie 'Rome' is vanaf 1 januari ook in Nederland te zien. SBS 6 gaat de historische dramaserie uitzenden, die ruim 83 miljoen euro kostte om te maken.

De in Amerika en Engeland veelbekeken tv-serie 'Rome' is binnenkort ook op de Nederlandse buis te zien. SBS 6 gaat de door de Amerikaanse betaalzender HBO en de Britse publieke omroep BBC geproduceerde dramaserie vanaf 1 januari uitzenden.

De twaalfdelige tv-serie 'Rome' werd gemaakt met het nog ongeëvenaarde budget van honderd miljoen dollar, ruim 83 miljoen euro. De makers bouwden in de omgeving van Rome de historische decors voor de productie en namen een groot deel van de serie in Italië op. Het epos speelt zich af in de periode van de opkomst en ondergang van Julius Ceasar, rond 50 voor Christus.

'Rome' werd opgenomen met regisseurs als Michael Apted ('The world is not enough'), Allen Coulter ('The Sopranos') en Mikael Salomon ('Band of brothers'). De serie is genomineerd voor twee Golden Globes, in de categorie beste dramaserie en beste actrice. Polly Walker is genomineerd.

'Rome' was voor SBS 6 bepaald geen goedkope aankoop, liet een woordvoerder aan Novum Nieuws weten. Maar door de hoge kijkcijfers die de serie in Amerika en Engeland haalde, verwacht de zender ook in Nederland goed te gaan scoren. Op 1 januari start SBS 6 om 20.00 uur met de een halfuur durende documentaire 'The making of Rome', waarna tussen 20.30 en 22.30 uur de eerste twee afleveringen worden uitgezonden. De daaropvolgende tien weken zal de serie elke zondagavond vanaf 21.30 uur te zien zijn.

Doordat 'Rome' aardig wat geweld en seksueel getinte scènes bevat, was het voor SBS 6 vanwege het kijkadvies voor 12 jaar en ouder niet mogelijk de serie vroeger op de avond uit te zenden. Volgens de woordvoerder had SBS 6 ervoor kunnen kiezen de gecensureerde versie van de BBC op het scherm te brengen, maar wilde de zender absoluut de originele serie van HBO uitzenden. Wel wordt per aflevering bekeken of die misschien geschikt is voor kinderen die jonger zijn dan 12.

Een klein nadeel voor SBS 6 kan zijn dat de Vlaamse tv-zender Canvas enkele weken terug is begonnen met het uitzenden van 'Rome'. Toch verwacht SBS 6 niet veel concurrentie. De woordvoerder denkt dat slechts weinig kijkers weten dat 'Rome' ook op Canvas te zien is, omdat daar in Nederland weinig publiciteit aan is gegeven. In Amerika is deze week op HBO de slotaflevering van 'Rome' te zien. Door het succes van de serie willen de producenten in maart beginnen met de opnames van het tweede seizoen van 'Rome'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen