Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'My grandmother's house' wint Joris Ivens Award

Shownieuws

Adán Aliaga heeft met zijn documentaire 'My grandmother's house' de VPRO Joris Ivens Award 2005 gewonnen op het International Documentary Festival Amsterdam.

De Spanjaard Adán Aliaga heeft met zijn documentaire 'My grandmother's house' zaterdag de VPRO Joris Ivens Award 2005 gewonnen voor de beste lange documentaire op het International Documentary Festival Amsterdam (idfa). De prijs bestaat uit 12,5 duizend euro.

Andere genomineerden waren 'China Blue' van de Amerikaanse filmmaker Micha Peled en 'Le voyage des femmes de Zartalé' van de Franse regisseur Claude Mouriéras. De award ging vorig jaar naar de documentaire 'Stand van de maan' van de Nederlander Leonard Retel Helmrich.

De Zilveren Wolf, de prijs voor de beste korte documentaire, ging naar 'Before flying back to the earth' van de Duitser Arunas Matelis. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door de Nederlandse Programma Stichting (NPS) en bestaat uit tienduizend euro.

'Butterfly man' van de Australische filmmaker Samantha Rebillet heeft de Zilveren Welp gewonnen, de onderscheiding voor de beste documentaire korter dan dertig minuten. De filmmaker ontvangt vijfduizend euro.

De achttiende editie van het idfa verwelkomde dit jaar de miljoenste bezoeker in zijn bestaan. Het festival had dit jaar 125 duizend bezoekers, vijfduizend meer dan vorig jaar. De netto recettes stegen van 417 duizend euro in 2004 naar 490 duizend euro.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen