Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Munich' in toptien van beste films van het jaar

Shownieuws

Steven Spielbergs 'Munich' is door het Amerikaans Filminstituut uitgeroepen tot één van de beste tien films van 2005. Vanaf 26 januari draait hij in Nederland.

Steven Spielbergs 'Munich' is zondag door het Amerikaans Filminstituut (AFI) uitgeroepen tot één van de beste tien films van 2005. 'Syriana', 'King Kong', 'A history of violence', 'Crash' en George Clooneys 'Good night, and good luck' behoren eveneens tot de selectie.

Het instituut koos ook de tien beste tv-programma's van het jaar. In de lijst staan programma's als '24', 'Battlestar Galactica' en 'Lost'.

Het AFI richt zich op de nationale film- en televisieindustrie. Een dertienkoppige jury, bestaande uit filmredacteuren, filmrecensenten en filmwetenschappers, kiest jaarlijks de tien beste films en tv-programma's uit eigen land. Ook is dit jaar een tophonderd samengesteld met beste filmquotes aller tijden, en wordt er jaarlijks een 'Life achievement award' uitgereikt. Dit jaar ging die eer naar regisseur George Lucas.

Spielbergs 'Munich' vertelt het verhaal van een Mossad-agent die op zoek gaat naar de Palestijnse terroristen die verantwoordelijk zijn voor de dood van elf Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in 1972 in München. Erica Bana, Daniel Craig en Geoffrey Rush vertolken de hoofdrollen. De film draait vanaf 26 januari in Nederland.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen