Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jacques van Tol herleeft in cabaretmusical

Shownieuws

Jos Brink liet maandagavond schrijver Jacques van Tol herleven tijdens de première van de cabaretmusical 'Als op het Leidseplein...'.

Jos Brink liet maandagavond schrijver Jacques van Tol herleven tijdens de première van de cabaretmusical 'Als op het Leidseplein...'. Producent Albert Verlinde was 'erg trots' op zijn hoofdrolspeler die in de huid kroop van de omstreden tekstschrijver. "Hij heeft het geweldig gedaan", riep Albert na afloop tegen Novum Nieuws. "Jos is één van de weinigen in dit land die het talent hebben om zowel mooie liedjes te kunnen zingen als hilarische revuescènes te spelen."

Verlinde en zijn zakenpartner Roel Vente startten drie jaar geleden met de musical, die geregisseerd werd door Eddy Habbema. Koen van Dijk en Dick van den Heuvel schreven het stuk. "Toen zij bij ons kwamen met het script, riep ik meteen dat ik een musical wilde produceren rondom Van Tol. Maar wel met als voorwaarde dat Jos Brink de hoofdrol ging spelen", legde Albert uit. "En vanavond is duidelijk gebleken dat dit de juiste keuze is geweest. Hoe gracieus hij door het stuk loopt en met de emotie hoe hij Van Tol neerzet, geweldig."

Van Tol, die overleed in 1969, was een man die de toon zette in de gouden jaren van het Nederlands cabaret. Hij stond aan de basis van bekende nummers als ´Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan´ van Willy Walden en ´De kleine man´ en ´Naar de bollen´ van Louis Davids. Maar ook de jonge Wim Sonneveld deed destijds een beroep op de schrijverskunsten van Van Tol. Volgens de producenten Verlinde en Vente, was hij ook een man met twee gezichten. In de oorlogsjaren bleef hij schrijven, alleen voor de verkeerde broodheren.

Trudy Labij speelt in de voorstelling Willemien Schreurs, een medewerkster van muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra. Zij komt de rekening vereffenen van alle liedjes die Jacques van Tol onder vele pseudoniemen heeft geschreven. Langzamerhand treedt ze daarbij op als het geweten van Jacques van Tol en vormen haar verhalen de leidraad van de voorstelling. Naast Labij en Brink spelen Jan Elbertse, Han Oldigs, Barend van Zon en Irene Kuiper belangrijke rollen.

De voorstelling was voornamelijk voor de senioren in de zaal een feest der herkenning. De liedjes van Van Tol werden luidkeels door hen meegezongen. Toch denkt Verlinde dat de musical niet alleen een 'ouder' publiek gaat trekken. Hij is 'overtuigd' dat ook de jongere generatie met een 'warm gevoel' het theater verlaat.

De première in de Stadschouwburg in Velsen werd bijgewoond door tal van bekende Nederlanders onder wie Robert Long, Paul van Vliet, Liesbeth List, Marjolein Keuning, Joke de Kruijf, Brigitte Nijman en Tony Neef. De Kruijf en Nijman vonden de voorstelling 'integer' en 'educatief'. Neef vond de voorstelling 'prachtig' en was 'graag' zelf in de huid gekropen van Van Tol.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen