Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Scenario Vlaamse dichter Paul van Ostaijen verfilmd

Shownieuws

Het scenario 'De jazz van het bankroet' van de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen wordt verfilmd. Het dadaïstische filmscenario is geschreven in 1920.

Het scenario 'De jazz van het bankroet' van de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen wordt verfilmd. Het dadaïstische filmscenario is geschreven in 1920. De productie is een samenwerking tussen Roxy Movies en het Filmmuseum in Amsterdam.

"De verfilming van 'De jazz van het bankroet' volgt het door de dadaïsten uitgevonden procédé van de collage", zegt regisseur Frank Herrebout. "Met 'found film cottage' en 'sampled sounds' zal Van Ostaijens associatieve wensdroom van de nieuwe revolutionaire jazzmuziek worden verbeeld."

De Vlaamse Van Ostaijen ontvluchtte na de eerste wereldoorlog op 22-jarige leeftijd zijn land. Hij kwam in het Berlijn van de jaren 1918-1920 terecht, een tijd van maatschappelijke en culturele revoluties. 'De jazz van het bankroet' is volgens Roxy Movies en het Filmmuseum een afspiegeling van die tijd.

'De jazz van het bankroet' gaat op 6 mei in première in het Filmmuseum in Amsterdam. De film gaat ook in roulatie in Brussel en Berlijn.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen