Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Maud, Treble en Behave naar vernieuwd Songfestival

Shownieuws

Maud, Treble en Behave zijn de artiesten die meedoen aan het Nationaal Songfestival 2006, dat een nieuw jasje krijgt.

Zangeres Maud, meidengroep Treble en poprockband Behave zijn de artiesten die meedoen aan het Nationaal Songfestival 2006. De opzet van het festival is daarmee in een nieuw jasje gestoken. De drie deelnemers brengen ieder drie liedjes ten gehore tijdens een miniconcert. Een vakjury kiest van iedere deelnemer een lied. Het publiek bepaalt vervolgens de uiteindelijke winnaar.

De NOS maakte de nieuwe opzet dinsdag tijdens een persconferentie bekend. Maud, die vorig jaar tweede werd bij Idols, houdt wel van een beetje competitie. "Ik heb door Idols ervaring met zangwedstrijden en ben dus ook niet bang als enige soliste mee te doen", zegt ze. "Voordat ik wist tegen wie ik moest strijden zei ik al volmondig ja."

Volgens een woordvoerder van de NOS is gekozen voor Maud, Treble en Behave, omdat ze 'stuk voor stuk inspirerend, authentiek, jong en uitdagend' zijn. Op 15 februari wordt bekend uit welke negen liedjes er drie worden gekozen. De superfinale is 12 maart in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Twee van de drie liedjes komen van de artiest zelf. Het derde nummer komt uit een zogenaamde open inschrijving. Componisten en tekstschrijvers die een nummer insturen, moeten van tevoren aangeven voor wie het nummer geschreven of gecomponeerd is.

Tijdens de superfinale komt het winnende nummer uit de bus. Welk liedje dat is, wordt volledig door het publiek bepaald. Wel is - zoals gebruikelijk - een vakjury aanwezig onder leiding van Cornald Maas. "Ik heb geen enkel stemrecht, maar laat natuurlijk wel mijn licht schijnen over de nummers", zegt hij. "En nee: ik vind het helemaal niet erg dat ik geen stemrecht heb. Ik vind het juist wel lekker zo."

De grootste verandering met voorgaande jaren, waarin het Songfestival in een 'diep dal' zat, is volgens Maas de kwaliteit. Paul de Leeuw, die het festival presenteert, sluit zich daarbij aan. "Het Songfestival heeft de tand des tijds niet doorstaan, omdat de kwaliteit elk jaar achteruitging. Dat moest maar eens afgelopen zijn." De deelnemers vormen volgens De Leeuw een dwarsdoorsnede van de Nederlandse muziek. "Het zijn allemaal mensen die echt hun sporen hebben verdiend in de muziekwereld."

De winnaar van het Nationaal Songfestival vertegenwoordigt Nederland in mei volgend jaar bij het Eurovisie Songfestival in de Griekse hoofdstad Athene.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen