Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Texas klaagt Sony BMG aan wegens spyware op cd

Medianieuws

De Amerikaanse staat Texas heeft maandag het bedrijf Sony BMG aangeklaagd op basis van een nieuwe wet tegen het verspreiden van spyware. De software die Sony BMG met een vijftigtal muziekcd's meegeleverd heeft, stelt de computer van de consument volgens de staat en computerexperts bloot aan enorme beveiligingsrisico's.

Om te voorkomen dat grote aantallen kopieën gemaakt worden van cd's, heeft Sony BMG ongevraagd zogenaamde XCP-technologie bij de muziek geleverd. Die technologie zorgt ervoor dat de cd wordt beveiligd tegen meer dan drie keer kopiëren op de computer. Omdat dit proces het heimelijk verstoppen van bestanden om computers behelst, is er volgens het Texaanse openbaar ministerie sprake van het verspreiden van spyware, een term die wordt gebruikt voor allerhande computerbestanden die geïnstalleerd worden zonder dat de gebruiker daar om vraagt. Daarnaast is er het probleem dat de kopieerbeveiligingssoftware de computer kwetsbaar maakt voor hackers.

Sony BMG heeft vorige week alle cd's teruggeroepen waarop XCP-technologie staat. Zo'n 4,7 miljoen van zulke cd's waren reeds geproduceerd, en daarvan waren er al 2,1 miljoen verkocht. Het Texaanse OM zegt voor elke overtreding van de spywarewet bijna 85.000 euro schadevergoeding te kunnen vorderen. Als Sony BMG met geld over de brug moet komen, zal dat allemaal in de Texaanse staatskas verdwijnen, aldus het OM. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen