Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gitarist Link Wray (76) overleden

Shownieuws

Gitarist Link Wray, die als uitvinder van het fuzzgeluid grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de rockmuziek, is op 76-jarige leeftijd overleden.

Gitarist Link Wray, die als uitvinder van het fuzzgeluid grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de rockmuziek, is op 76-jarige leeftijd overleden in Denemarken. Dat is zondag bekendgemaakt. Wanneer Wray overleed is niet duidelijk. Hij is reeds begraven in de hoofdstad Kopenhagen, waar hij woonde.

De uit de Amerikaanse staat North Carolina afkomstige Wray is het bekendst door zijn instrumentals Rumble uit 1958, Rawhide ('59) en Jack the Ripper ('63). Gitaristen als Pete Townsend van de Who baseerden hun stijl op die van Wray, en David Bowie, Bob Dylan en Bruce Springsteen hebben Wray als belangrijke inspiratiebron genoemd.

"Hij is de koning. Als Link Wray en Rumble er niet waren geweest zou ik nooit een gitaar hebben opgepakt", schreef Townsend in de hoestekst van een album van Wray. En Neil Young zei eens: "Als ik terug in de tijd kon gaan om een band naar mijn keuze te zien, dan zou het Link Wray en de Raymen zijn."

Volgens zijn website ontwikkelde de half indiaanse Wray het vervormde gitaargeluid, de fuzz, door met opzet gaten in de speakers van zijn versterker te maken. In 2002 riep het tijdschrift Guitar World Wray uit tot een van de honderd beste gitaristen uit de geschiedenis. Zijn muziek komt ook voor in films als pulp Fiction en Independence Day.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen