Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rowwen Hèze moet nog elke dag hard werken

Shownieuws

De band uit het Limburgse dorpje America, Rowwen Hèze zingt al twintig jaar in Limburgs dialect, maar het echte dialect wordt vermeden.

Rowwen Hèze bestaat twintig jaar, maar moet nog elke dag hard werken om succesvol te blijven. "Het fanatisme moet er zijn, is dat er niet, dan is de chemie weg en zouden er steken los gaan zitten", zegt drummer Martîn Rongen van de Limburgse band donderdag in een interview met Novum Nieuws.

De liedjes van Rowwen Hèze zijn allemaal in het dialect, maar de bandleden zeggen 'het echte dialect' te vermijden. Daardoor zou de tekst voor negentig procent zijn te begrijpen. Toch is het dialect altijd weer onderwerp van gesprek. "Raar eigenlijk, want aan Eros Ramazotti zal ook niemand vragen waarom hij nooit eens in het Nederlands zingt", zegt Rongen.

Binnen de band heeft het dialect nooit ter discussie gestaan. "Het is iets waar wij niet bewust mee omgegaan zijn, maar wat commercieel technisch een erg slimme zet is geweest. Van tevoren hadden wij daar geen idee van", vertelt basgitarist Jan Philipsen.

De bandleden zien muziek als een schilderij, 'het heeft een soort abstractheid'. Iedereen legt er zijn eigen gevoel in. "En met muziek is het zo dat als het je interesseert, je er naar gaat luisteren en dan wordt het duidelijk. Zo is het ook met muziek van Rowwen Hèze."

Ook na twintig jaar staan de neuzen nog dezelfde kant op, zeggen de bandleden. "Het is geven en nemen, eigenlijk net zoiets als trouwen", meent Rongen. "Natuurlijk zijn er wel eens ruzietjes of meningsverschillen. We lossen het op door geen echtscheiding aan te vragen, maar te verdragen en te overleggen."

De fans van Rowwen Hèze mochten ter ere van het jubileum een album samenstellen. De twintig nummers met de meeste stemmen zijn op de cd 'Kilomeaters' gezet. "Het is een cadeautje voor de fans; zonder fans is het heel moeilijk in dit wereldje. Hiermee willen we ze belonen", vertelt accordeonist Tren van Enckevort. Het nummer 'De Peel in brand' werd het meest aangeklikt op de site. Ook de bandleden hebben het nummer hoog zitten. Het liedje is twintig jaar oud en één van de eerste nummers die zanger Jack Poels in het dialect schreef.

Rowwen Hèze sluit het jubileumjaar 10 februari af met een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Een aantal artiesten komt gastoptredens geven. Het is nog niet bekend wie dat gaan worden. "Als de zanger van The Pogues wil komen, zou dat erg leuk zijn. Maar hij is helaas moeilijker bereikbaar dan de koningin", lacht Rongen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen