Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmposter brengt zes ton op

Shownieuws

Een originele filmposter van Fritz Langs legendarische sciencefictionfilm 'Metropolis' uit 1927 is voor een recordbedrag van 590 duizend euro geveild.

Een filmposter uit de jaren '20 heeft bij een veiling in Londen 590 duizend euro opgebracht. Volgens de Reel Poster Gallery in Londen, waar de veiling plaatsvond, werd nooit eerder zoveel betaald voor een filmaffiche.

Het gaat om een originele filmposter van Fritz Langs sciencefictionfilm 'Metropolis' uit 1927. Voor zover bekend zijn vier exemplaren van het affiche bewaard gebleven. De overige drie zijn in eigendom van het New York's Museum of Modern Art, het Berlijnse Film Museum en een privé-verzamelaar. "De meeste affiches van deze film waren billboards en zijn daarna weggegooid. Deze is in absolute topconditie en is duidelijk nooit gebruikt", zegt de galeriehouder.

'Metropolis' is de eerste lange sciencefictionfilm ooit gemaakt. Het verhaal speelt zich af in een futuristische stad waar twee verschillende klassen met elkaar strijden. Hoewel Lang zich verre van het nazisme hield was hij één van Hitlers favoriete regisseurs. De filmposter is een art deco werk van grafisch ontwerper Heinz Schulz-Neudamm.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen