Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Stem op mij, ik executeer uw criminelen van harte! (79)

Columns

Een slordige vier jaar geleden schreef ik al een stukje over de gouverneursverkiezingen in Virginia. Ik kom er nog steeds, en aangezien je als gouverneur in Virginia maar één termijn mag dienen is het tijd voor een nieuwe. Er staan twee nieuwe kandidaten te trappelen: de huidige luitenant-gouverneur (zeg maar de vice-gouverneur) en de openbaar aanklager (zeg maar de minister van justitie).

Alle twee hebben ze de afgelopen vier jaar al flink met mekaar gevochten, want dat hoort zo als je moet samenwerken met iemand van 'de andere' partij. Een typisch Amerikaans stukje folklore, dat voorkomt uit het feit dat veel functies los van mekaar gekozen worden en daardoor niet iedereen even graag samenwerkt. Ons lijkt dat inefficiënt, Amerikanen noemen het democratie.

Waar tijdens de campagne vier jaar geleden – net als de presidentsverkiezingen afgelopen november – flink met modder gegooid werd, viel dit keer iets anders op: spotjes over de doodstraf.

De doodstraf is de VS in veel staten nog een heel normaal verschijnsel, en ik ben na vier jaar inmiddels genoeg afgestompt om niet gelijk meer in de gordijnen te vliegen als het onderwerp ter sprake komt. Het debat over de doodstraf wordt hier nog gevoerd. Tegenstanders vinden de doodstraf – net als veel Europeanen – immoreel en buitenproportioneel. Bovendien gebruiken ze het argument dat er nogal eens een onschuldige wordt geëxecuteerd. Erg vervelend natuurlijk. Voorstanders vinden dat sommige daden zo erg zijn dat iedere straf minder dan de doodstraf ongepast is, met name naar de nabestaanden van de slachtoffers van de misdrijven – we hebben het natuurlijk meestal over (meervoudige) moordenaars. Daarbij hebben ze meer vertrouwen in de rechtsgang dan de tegenstanders. Ahum.

De republikeinse gouverneurskandidaat in Virginia, Jerry Kilgore, is er zo eentje. De afgelopen vier jaar heeft hij als openbaar aanklager van Virginia hard zijn best gedaan om veel criminelen op te sporen en te hard te straffen, zo nodig met de doodstraf. Hij is er dan ook behoorlijk gefrustreerd over dat de huidige gouverneur van Virginia en zijn luitenant-gouverneur Tim Kaine het niet zo op de doodstraf hebben en de gratieprocedures eindeloos laten doorlopen met nog een onderzoekje hier en eentje daar. Bah. Virginia stond met stip op de tweede plek achter Texas in de hitlijst met de meeste executies per jaar, maar is hard gezakt de afgelopen vier jaar. Criminelen moeten gestraft worden volgens de wet. De rechter heeft gesproken, dus platspuiten met die hap!

Jerry maakt zich er zo druk over dat hij een aantal spotjes op de tv gegooid heeft waarin hij het onderwerp aanstipt. Bekijk ze hier. In die spotjes laat hij een vader aan het woord wiens zoon in neergeblaft. Of de weduwe van een politieman die door een illegale drugsdealer is neergemaaid. Die mensen zijn daar begrijpelijkerwijs verdrietig over en boos. Want Tim Kaine, de democratische kandidaat, heeft die moordenaars verdedigd. Hoe wordt in het midden gelaten. De suggestie is dat Kaine de moordenaar als advocaat heeft verdedigd, maar dat kan niet omdat hij luitenant-gouverneur was. De implicatie is in ieder geval dat Tim Kaine een waardeloos stuk vreten is omdat hij niet vindt dat moordenaars –volgens goed Amerikaans gebruik met naam en toenaam genoemd – ter dood gebracht moeten worden. Tim Kaine vindt namelijk zelfs dat Adolf Hitler – de grootste massamoordenaar ooit – niet de doodstraf had verdiend! Als de lafaard geen zelfmoord had gepleegd natuurlijk.

Heerlijk om te zien hoe zelfs gouverneurskandidaten zich verliezen aan de wet van Godwin: hoe langer een discussie duurt, hoe groter de kans dat Hitler, WW2 of de nazi's worden aangehaald, waarmee diegene automatisch de discussie verliest. Helaas is dit een internetwet, die (nog) niet geldt voor campagnespotjes op tv.

Ik ben inmiddels gewend aan het debat over de doodstraf en kijk er ook niet meer van op als ergens in het lokale nieuws een achterloos executieverslagje zit. Maar deze spotjes gaan een stuk verder. En dan heb ik het niet eens over de mensen die optreden in de spotjes. Je kunt hele verhalen ophangen over het exploiteren van die mensen, maar als Tanja zich niet laat exploiteren, dan geldt dat ook niet voor deze mensen.

Sterker nog: het is hun volste recht om de hoogste straf te eisen voor de moordenaar van hun zoon (of echtgenoot in een ander spotje). Vrijheid van meningsuiting en zo. Bovendien bestaat de doodstraf gewoon, dus waarom niet? Als vreemdeling heb ik me daar aan aan te passen, leer ik in Nederland van onze minister van integratie. Als Mo B moet accepteren dat homo's normaal zijn in Nederland terwijl hij dat tegen zijn moraal ingaat, moet ik accepteren dat de doodstraf hier normaal is anders moet je maar in je eigen land blijven enzovoorts bla bla zwets.

Wat me wel stoort is de manier waarop Jerry Kilgore gebruik maakt van deze mensen. Hij verschijnt niet zelf in de spotjes om te verklaren dat hij als gouverneur ervoor zal zorgen dat doodstraffen volgens de wet worden uitgevoerd. "Stem voor mij, ik executeer uw criminelen van harte!" gaat blijkbaar te ver. Nee, hij verschuilt zich achter deze tranentrekkende verhalen.

En het gaat nóg een stap verder, want het is ook geen spotje waarin deze mensen aan het woord gelaten worden om te laten zien dat de doodstraf een terechte straf is, en dat hij er als gouverneur voor zal zorgen dat het recht zegeviert. Nee, dit spotje is een spotje waarin "de andere kandidaat" wordt aangewreven dat hij een onbetrouwbaar sujet is.

Op de website van Time Kaine vind je overigens nog wel tegenspotjes waarin hij - recht in de camera kijkend – beweert dat hij wel doodstraffen zal uitvoeren volgens de wet, maar dat maakt allemaal natuurlijk geen donder meer uit. Bovendien is het geen belangrijk nieuws.

Belangrijk nieuws is de naam van het pasgeboren pandajong in de dierentuin van Washington. Panda's zijn op zich al zeldzaam, maar pandapuppies in dierentuinen zijn superzeldzaam. Het beestje heet Tai Shan wat Chinees voor Vredige Berg is. Afgelopen maandag werd op WTOP zelfs het weerbericht onderbroken om de bekendmaking van de naam live uit te zenden. En als er iets heilig is op WTOP dan is het wel 'Traffic and weather together on the 8s'.

Check die pandawebcam! Als je daar niet van smelt: mama panda Mei Xang ligt op dit moment te knuffelen met Tai Shan. Aaaah.

Vriendelijke groet uit Ohio,

Jasper,
Uw Vliegende Radiowereldreporter,
die nog even vermeldt dat de laatste executie in de VS op 6 oktober in Texas  was (waar anders?) en dat de laatste geëxecuteerde in Ohio – zo'n 3 weken geleden – blijkbaar een vrijwilliger was. Althans, volgens dit tabelletje (niks selecteren en 'get info' klikken) dan. Euh…..

Gerelateerde Artikelen