Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Cabaretier Freek de Jonge wint taalprijs

Shownieuws

Cabaretier Freek de Jonge krijgt zaterdag de Groenman-taalprijs uitgereikt tijdens het taalcongres in Utrecht van het Genootschap Onze Taal.

Cabaretier Freek de Jonge krijgt zaterdag in Utrecht de Groenman-taalprijs uitgereikt tijdens het taalcongres van het Genootschap Onze Taal. Het is de zevende keer dat Stichting Let Op Uw Taal (LOUT) de prijs uitreikt. De Jonge is volgens de jury een 'taalvirtuoos' en zijn taalgebruik is 'helder, ontroerend, kolderiek en eenvoudig'.

De jury ziet de cabaretier als vertegenwoordiger van 'een taaltraditie die onmiskenbaar Nederlands is: die van de prekende retoriek van de dominee'. Daarbij weet hij 'in taal alles uit te drukken waar de mens door wordt geraakt'.

De prijs is een kunstwerk van kunstenaar Marlies van Boekel. Zij heeft een citaat uit een brief van Vincent van Gogh verwerkt en verbeeld. Het citaat is een door De Jonge uitgekozen favoriet stuk tekst.

De Groenman-taalprijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich heeft onderscheiden door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. Eerdere winnaars zijn onder andere Paul Witteman, Kees van Kooten en Frits Spits.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen