Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jan Kruis heeft musical nog niet gezien

Shownieuws

Jan Kruis heeft nog niets gezien van de musical over zijn geesteskinderen 'Jan, Jans en de kinderen'. Wel zal hij bij de première aanwezig zijn.

Schrijver Jan Kruis heeft de musical over zijn geesteskinderen 'Jan, Jans en de kinderen' nog niet bekeken. "Hij weet wel dat het gebeurt maar heeft nog niets gezien. Hij zal er bij de première wel bij zijn", vertelt acteur Alex Klaasen aan Novum Nieuws. Volgende week gaat de cast op de thee bij Kruis om kennis te maken. "Ik ben heel benieuwd naar dat huis in Drenthe, want de strip is gebaseerd op zijn eigen gezin", aldus Klaasen. "Ik hoop dat we ook foto's van vroeger te zien krijgen."

Klaasen speelt in de musical de rol van opa, de buurman, de teckel Takkie en buurjongen Jeroentje. De liedjes in de voorstelling werden gecomponeerd door Henny Vrienten. Speciaal voor Jeroentje, die popster wil worden, maakte hij een 'ouderwets' Doe Maar-nummer. "De liedjes van Henny Vrienten zijn echt fantastisch. In het nummer van Jeroentje heeft Henny echt zijn ouwe Doe Maar-ding gestopt", vertelt Alex.

De cd met alle liedjes is opgenomen bij Vrienten thuis. Klaasen zou het geestig vinden als het nummer van Jeroentje daadwerkelijk een hit zou worden. "Ik weet niet hoe Jeroentje het zou doen bij 'Top of the Pops'. Het zou wel grappig zijn als het gebeurt", roept hij lachend.

Actrice Kim van Zeben speelt de rol van Catootje, en heeft het initiatief genomen voor de musical. Als klein meisje was zij al fan van de strip. In de zomer vorig jaar is het idee voor de musical ontstaan. "Ik riep voor de grap tijdens het bladeren in een Libelle: 'ja leuk Jan, Jans en de kinderen, de musical.' Toen ben ik er over na gaan denken en was het idee zo gek nog niet", legt Kim uit.

Via haar rol in het kinderprogramma 'Het klokhuis' wist Kim Niek Barendsen te strikken als scriptschrijver, Gijs de Lange als regisseur en Henny Vrienten als muzikant en componist. Zij werken ook allemaal voor het televisieprogramma.

Plien van Bennekom speelt Jans en de Siamese kater Loedertje. Plien was meteen enthousiast toen Kim haar vroeg voor de musical. "Ik was aan het eten bij Wil van der Meer, die de rol van Jan speelt. Toen ik hoorde wie er allemaal meededen, dacht ik meteen: 'leuker kan niet'. Bovendien hadden Bianca (Van het duo Plien en Bianca) en ik besloten om dit seizoen geen nieuwe show te doen, dus ik had alle tijd."

Waar Plien zich het meeste zorgen om maakt zijn lachaanvallen tijdens de voorstellingen. "Ik kan heel erg slecht mijn lachen inhouden", vertelt Plien. "Vooral in de scène waarin Alex als de buurman mij probeert te versieren. Hij ziet er dan echt verschrikkelijk uit", vertelt een lachende Plien. "Ik ben bang dat ik dat geen avond ga redden zonder in de lach te schieten."

De musical wordt uitgebracht naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van de door Jan Kruis bedachte strip. Regisseur Gijs de Lange vindt 'Jan, Jans en de kinderen' niet echt een musical. "Ik vind het meer een toneelstuk met liedjes", legt hij uit. "Denk aan 'Heerlijk duurt het langst' van Annie MG Schmidt." De Lange is niet snel tevreden met zijn werk. "De opening is zelfs woensdagavond nog compleet veranderd, terwijl vrijdag de try-outs al beginnen", zegt de regisseur. "We hebben de komende twee weken de tijd om nog het één en ander aan te passen want op 31 oktober is de première."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen