Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Emotionele openingsavond NFF

Shownieuws

De openingsavond van het 25e Nederlands Film Festival stond woensdag in het teken van de film 'Leef!' en de overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen.

De openingsavond van het 25e Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht stond woensdagavond in het teken van de film 'Leef!' en de overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen. "Willem is er niet meer. Hij is op locatiebezoek. Hij wilde niet, maar het kon niet anders. Ik wil u verzoeken te applaudisseren voor Willem van de Sande Bakhuyzen." Daarmee sloot scenarioschrijver Maria Goos in de Utrechtse Stadsschouwburg de wereldpremière van de film 'Leef!' af.

Volgens hoofdrolspeelster Monic Hendrickx was het de uitdrukkelijke wens van Van de Sande Bakhuyzen dat de geboorte van de film gevierd moest worden. "Dus dat gaan we doen", zei Hendrickx. "Ik ben toch blij met de film en ik hoop dat de mensen er even veel plezier aan beleven dat wij eraan hebben beleefd om hem te maken."

Ook festivaldirecteur Doreen Boonekamp richtte een woord aan de dinsdag op 47-jarige leeftijd overleden regisseur. In haar openingsspeech vertelde ze geëmotioneerd dat het de wens van Willem zou zijn geweest om 'te knallen' op de openingsavond en dat 'we het feestje van de Nederlandse film moeten vieren'. Ze beëindigde haar toespraak met: "We omhelzen je met duizend armen." Daarmee verwees ze naar de laatste film die Van de Sande Bakhuyzen heeft geregisseerd, 'Ik omhels je met duizend armen'. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ronald Giphart.

Hoewel om de avond een zwarte rand hing, vond ook een huldiging plaats. Casting-director Hans Kemna nam het eerste Gouden Kalf van het festival in ontvangst uit handen van staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan (D66). Hij kreeg het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2005, omdat hij volgens de jury als grondlegger van casting 'veel heeft betekend' voor de professionalisering van de film in Nederland.

Het NFF vindt plaats tot en met woensdag. Volgende week vrijdag worden tijdens een gala-avond in Utrecht de overige Gouden Kalveren uitgereikt, de prijzen van de Nederlandse filmindustrie.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen