Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Bestaansrecht BZN wordt aangetast'

Shownieuws

Het bestaansrecht van de Volendamse popgroep BZN wordt aangetast door de malaise binnen de muziekindustrie. Dat zegt zanger Jan Keizer. "Het is snel afgelopen."

Het bestaansrecht van de Volendamse popgroep BZN wordt aangetast door de malaise binnen de muziekindustrie. Dat zegt zanger Jan Keizer. "Platen maken levert bijna niets meer op. Wat dat betreft, denk ik dat het binnenkort helemaal is afgelopen", zegt Keizer in een interview met het blad 'Muziek en Beeld'. "Vroeger werd elke plaat van ons gegarandeerd platina. Vandaag de dag mag je heel blij zijn met goud."

De groep met de bekende palingsound viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum. De groep scoorde meer dan vijftig hits in de Top 40. In de loop der jaren nam de band 33 gouden en 28 platina platen in ontvangst.

Om dat aantal te vieren, brengt de groep half oktober een cd-box uit met alle A-kanten van de singles die de Top 40 hebben gehaald. Vervolgens brengt de platenmaatschappij een box uit met alle reguliere albums die BZN heeft uitgebracht, beginnend bij 'The bastard' en eindigend met het laatste album 'Die mooie tijd'.

De groep heeft volgens Keizer 'wilde plannen' rond het jubileum. "Zo willen we tijdens onze jubileumtour alle oud-leden van BZN laten meedoen", vertelt Jan. "Hoe? Dat verklap ik nog niet. Maar die tour gaat helemaal te gek worden."

Jan is ervan overtuigd dat de concerten tijdens de tournee een succes worden dankzij de trouwe fans van de Volendammers. "De gezichten van de eerste vier, vijf rijen zie ik elke avond weer", verklaart Jan. "De fans volgen ons overal, zijn helemaal idolaat van BZN en nemen ook foto's en cadeautjes mee."

In 2001 ontving BZN de 'Edison Oeuvreprijs'. Volgens Keizer was dat 'veel te laat, maar dik verdiend'. "Van alle Nederlandse bands heeft BZN namelijk de meeste platen verkocht. Miljoenen en miljoenen", legt de 56-jarige zanger uit. "Dat heeft de Edison-jury pas erg laat ontdekt en ingezien. Ondanks dat ben ik toch vreselijk trots op de prijs."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen