Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Schrijvers klagen Google aan

Shownieuws

Een groep Amerikaanse schrijvers klaagt Google aan wegens het schenden van auteursrechten. De zoekmachine wil een grote collectie boeken digitaal uitgeven.

Een groep Amerikaanse schrijvers klaagt Google aan. De zoekmachine op internet wil een grote collectie boeken digitaal uitgeven. Volgens de schrijvers worden daarmee de auteursrechten geschonden, meldt BBC News. Google laat weten de actie te betreuren en graag het gesprek aan te gaan met de schrijvers.

De zoekmachine heeft grootse plannen met het 'organiseren van 's werelds informatie en het universeel toegankelijk en bruikbaar maken daarvan'. Voor het aanleggen van een digitaal archief zou 164 miljoen euro klaarliggen. Miljoenen boeken uit vier grote Amerikaanse bibliotheken, waaronder de Harvard University, moeten daarin worden opgenomen.

Het project is bedoeld om schrijvers en uitgevers te laten profiteren door hun boek onder de aandacht te brengen van meer lezers. Google verzekert de schrijvers dat de verkoop van hun boeken zal stijgen "Bovendien worden slechts kleine gedeeltes van het verhaal getoond, tenzij de eigenaar toestemming geeft grotere gedeeltes te publiceren", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

De aanklacht van de schrijversgroep Authors Guild uit New York, die 86 jaar bestaat, is onderdeel van een actie die het vrij toegankelijk maken van boeken op internet wil tegengaan. Google heeft herhaaldelijk laten weten dat schrijvers contact met het bedrijf kunnen opnemen indien ze niet willen dat hun boek in het archief wordt opgenomen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen