Kies je favoriete radiostation

Dossiers

KT Tunstall twijfelt niet aan noodzaak van muziek

Shownieuws

KT Tunstall heeft nooit getwijfeld aan de noodzaak van muziek in haar leven, ook niet toen platenmaatschappijen haar vertelden dat ze te oud was voor een deal.

KT Tunstall heeft nooit getwijfeld aan de noodzaak van muziek in haar leven, ook niet toen verschillende platenmaatschappijen haar vertelden dat ze te oud was voor een platendeal. "Ik stond aan de verkeerde kant van 25, alsof ik te oud was voor creativiteit", zegt KT. "Kom op zeg. Toen ik 20 was dacht ik alles te weten, maar ik wist niets. Ik ben nu 30 en ik weet meer dan toen, maar het voelt nog steeds alsof ik niets weet."

Kate Tunstall is singer/songwriter uit het Schotse plaatsje St. Andrews. Ze laat zich KT noemen, omdat de afkorting 'meer uitstraling' heeft. "Kate klinkt voor mij als de naam van een boerendochter."

Met het album 'Eye to the telescope' veroverde ze het afgelopen jaar Groot-Brittannië. KT trad op voor uitverkochte zalen, stond op grote muziekfestivals, verscheen in televisieshows en werd genomineerd voor een prestigieuze muziekprijs. Nu is Europa aan de beurt. Daarna staat het veroveren van Amerika op het lijstje.

KT staat sinds meer dan vijftien jaar op het podium. Ze begon met optredens in koffietentjes, cafés en restaurants en kwam uiteindelijk terecht op muziekpodia. Ongeveer zes jaar probeerde ze als muzikant in Schotland haar brood te verdienen. Ze leefde in een hutje zonder verwarming en moest rondkomen van een uitkering. Via Edingburgh kwam KT terecht in Londen, waar platenmaatschappij Relentless haar een contract aanbood. Samen met producent Steve Osborne (U2, Happy Mondays) maakte KT haar debuutalbum.

De verontwaardiging van KT is nog heftig aanwezig als de houding van platenmaatschappijen ten opzichte van haar leeftijd ter sprake wordt gebracht. "Het is zo gek. Cheryl Crow, een van de best verkopende artiesten van de planeet, bracht haar eerste album uit toen ze 34 jaar was. Dat moet de platenmaatschappijen toch iets zeggen." Ook ligt aan de houding van platenlabels een seksistische reden ten grondslag, zegt KT. Mannen in de muziekindustrie worden anders behandeld dan vrouwen. "Als een jongen er goed uitziet, maakt het niet uit als hij 32 jaar is. Maar als een vrouw 33 is en ze ziet eruit als 22, dan wordt gezegd: 'Lieg maar over je leeftijd.' Dat is erg stuitend."

De muzikante ziet het als een voordeel dat ze 'pas' nu een platendeal heeft gekregen. "Ik durf al mijn geld erop te verwedden dat als ik tien jaar geleden een album had gemaakt, het een slecht album was geworden", zegt KT. Op 20-jarige leeftijd imiteerde de zangeres muziekstijlen van anderen en de afgelopen tien jaar heeft ze naar eigen zeggen nodig gehad om haar eigen originele geluid en stijl te ontwikkelen. "Ik las laatst een toepasselijke quote: 'At twenty there are people you just desperately want to be, at thirty you just desperately want to be yourself'."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen