Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Harry Potter verslagen

Shownieuws

'Harry Potter and the halfblood prince' is zijn toppositie in de bestsellers-lijst voor kinderen op Amazon kwijtgeraakt aan 'Eldest' van Christopher Paolini.

'Harry Potter and the half-blood prince', het nieuwste deel in de Potter-reeks van J.K. Rowling, is zijn toppositie kwijt in de bestsellerslijst voor kinderen op Amazon.com. De 21-jarige schrijver Christopher Paolini is met zijn boek ´Eldest´ Rowling voorbij gestreefd. Het zesde deel van Potter heeft sinds de release op 16 juli op de eerste plaats gestaan.

Paolini, die tijdens signeersessies op Amerikaanse scholen als een rockster wordt onthaald, vindt een vergelijking met Rowling niet helemaal op zijn plaats. "Ik voel me vereerd door de vergelijking", zegt hij. "En ik ben een groot fan van haar, maar mijn verhalen zijn totaal anders."

De vergelijking zit volgens recensenten ook niet in het thema, maar in het succes. 'Eldest' is in de eerste week meer dan 425 duizend keer over de toonbank gegaan. Het boek staat sinds vorige maand bovenaan The New York Times bestsellerlijst voor kinderen en Paolini heeft inmiddels getekend voor een derde boek in de reeks.

Van zijn eerste boek 'Eragon' heeft Paolini inmiddels 2,5 miljoen exemplaren verkocht en de verfilming is in volle gang. Steracteurs John Malkovich en Jeremy Irons hebben getekend voor belangrijke rollen in 'Eragon'. De zoektocht naar een hoofdrolspeler zorgde voor honderden audities wereldwijd. Ed Speleers bemachtigde uiteindelijk de rol van de jongen die magische krachten bezit en op draken kan rijden. De regie is in handen van Stefen Fangmeier, een expert op het gebied van visuele effecten.

Paolini begon met het schrijven van 'Eragon' toen hij vijftien jaar oud was. Zijn familie publiceerde het boek in eigen beheer. Het boek werd in 2002 ontdekt door een stiefzoon van auteur Carl Hiassen, die het aan zijn uitgever liet lezen. Inmiddels is Paolini schrijver van beroep. "Ik denk niet dat ik ooit nog ga studeren. Ik kan leven van het opschrijven van mijn dagdromen, wat geweldig werk is. Voor zover ik weet heb ik de leukste baan van de wereld."

'Eragon' is in het Nederlands vertaald onder de titel 'Het erfgoed'. 'Eldest' is sinds 16 september in het Nederlands verkrijgbaar als 'De oudste'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen