Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jamie Cullum is trots op nieuwe album

Shownieuws

Het derde album van de zanger/pianist Jamie Cullum ligt vanaf 26 september in de winkels en wordt op 19 september voorafgegaan door de single 'Get your way'.

Het derde album van de Britse zanger/pianist Jamie Cullum ligt vanaf 26 september in de winkels en wordt op 19 september voorafgegaan door de single 'Get your way'. "Ik weet niet of dit album een succes wordt en of mensen het mooi vinden. Maar ik vind het echt een goed album. Ik ben er trots op. Dit ben ik en dit is wat ik kan."

Cullum vertelt dat hij niet veel over zijn nieuwe album heeft nagedacht. "Ik ben gewoon gaan zitten en heb het album gemaakt. Het album is in drie weken opgenomen en ik heb de arrangementen en nummers in ongeveer twee maanden geschreven. Het is zo snel gegaan, omdat ik er zin in had."

De titel van het album 'Catching tales' verwijst naar een uitspraak die Cullum vaak gebruikt. "Ik heb een obsessie met foto's en verhalen die het verleden vastleggen. Altijd als ik een foto neem, zeg ik dat ik een sprookje of een verhaal vang. En dat is ook wat ik met dit album heb gedaan. Ik heb fragmenten en verhalen uit de lucht gegrepen en ze al worstelend op een cd geplaatst." Cullum zegt verder dat hij het een leuke bijkomstigheid vindt dat de titel niet overeenkomt met de titel van een nummer op het album.

De zanger omschrijft 'Catching tales' meer als een live album dan zijn vorige album 'Twentysomething'. Hij legt uit dat hij het grootste deel van de stemmen, instrumenten en beats voor zijn rekening heeft genomen. Ook werden partijen niet meer dan twee of drie keer ingespeeld en dat geeft volgens Cullum een minder opgepoetst geluid en meer echtheid aan het album.

"Ik ben meer verliefd op het imperfecte dan op het perfecte", verklaart Cullum. "Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik van jazz houd. Jazz heeft ruwe kantjes en muzikanten praten en lachen op hun album. Daar houd ik van. Op mijn album is ook veel gelach te horen."

Het verschil tussen 'Twentysomething' en 'Catching tales' is volgens Cullum dat hij op het album uit 2003 bewust bezig was niet te ver van het jazzpad af te wijken. Op de nieuwe plaat voelde Cullum zich vrijer om meer invloeden te gebruiken. De jazzmuzikant zegt verder dat het album zich heeft ontpopt zoals de muziek dat in zijn hoofd heeft gedaan. "Het is niet zo dat ik meer popmuziek wilde maken, maar als ik luister naar muziek, dan luister ik zonder grenzen. Ik denk dat veel mensen dat doen. Vooral de Ipod-mensen, die staan de hele tijd op shuffle."

Cullum vindt het moeilijk een favoriet nummer uit te kiezen. "Ik had uiteindelijk 35 nummers voor dit album waaruit ik kon kiezen en de veertien die het album hebben gehaald zijn allemaal mijn favorieten", zegt de muzikant. "Maar tegelijkertijd ben ik wel het meest trots op '21st century kid'. Het is waarschijnlijk het beste nummer qua opbouw dat ik zelf heb geschreven. Ik denk dat het een publieksfavoriet wordt."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen