Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Cineast Guy Green (91) overleden

Shownieuws

De Britse cineast Guy Green is donderdag overleden. Hij was 91 jaar oud. Green is onder meer bekend van zijn film 'Great expectations' (1946).

De Britse cineast Guy Green is donderdag in zijn huis in Beverly Hills overleden. Hij was 91 jaar oud. Green is onder meer bekend van zijn film 'Great expectations' (1946), waarvoor hij een Oscar ontving. In zijn filmcarrière nam hij de regie van meer dan twintig films op zich.

Green was een van de oprichters van de Britse Vereniging van Cineasten. In 2004 werd hij benoemd tot officier in de Orde van het Britse Rijk voor zijn verdiensten voor de Britse film. Green bleef zich ook inzetten voor de Britse filmwereld nadat hij in de jaren '60 was verhuisd naar Hollywood.

Twee van de bekendste films waarvan Green de regie deed, waren 'Sea of sand' en 'The angry silence', beide met Richard Attenborough in de hoofdrol. "Guy was ruim veertig jaar een van de leidende figuren in de filmindustrie in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten", zei Attenborough. "Ik had veel respect voor zijn opmerkelijke talent. Hij zal erg gemist worden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan."

Volgens zijn vrouw Josephine, waarmee hij 57 jaar getrouwd was, was Green zelf altijd het meest te spreken over de film 'A patch of blue' uit 1965, die hij zelf schreef en regisseerde. In de film speelt Sidney Poitier een zwarte man die bevriend raakt met een blanke blinde vrouw. De film werd genomineerd voor verschillende Golden Globes en actrice Shelley Winters kreeg een Oscar voor haar rol als moeder van de blinde vrouw.

Andere films die Green regisseerde waren 'Pretty Polly' (1967), 'Diamond head' (1963), 'The mark' (1961) en ' Jacqueline Susann's once is not enough' (1975). Hij deed het camerawerk in 'Oliver Twist' (1948), 'Carnival' (1946) en 'The story of Robin Hood and his merrie men' (1952).

[Novum]

Gerelateerde Artikelen