Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dertig jaar Jordaanfestival in de geest van Hazes

Shownieuws

Het 30-jarig jubileum van het Jordaanfestival staat drie dagen in het teken van de geest van André Hazes en Willy Alberti. Het festival gaat vrijdag van start.

Het 30-jarig jubileum van het Jordaanfestival staat drie dagen in het teken van de geest van André Hazes en Willy Alberti. Het festival start vrijdag op de Westermarkt in Amsterdam met een ode aan Willy Alberti gezongen door René Riva. Het is twintig jaar geleden dat Willy Alberti overleed en bijna een jaar geleden dat Hazes stierf.

Zanger René Riva werd eerder dit jaar door de familie Alberti zelf gelanceerd als de opvolger van de 'Tenore Napolitano' uit de Jordaan. Op zijn titelloze debuutalbum zingt Riva ook een duet met Willeke Alberti. Volgens Riva wordt het vrijdag een 'geweldig' feest. "Ik ga verschillende nummers zingen van Willy, ook wat Italiaanse stukken. En natuurlijk afgewisseld met liedjes van mijn eigen cd", vertelt Riva aan Novum Nieuws.

Jan de Bie, die al dertig jaar het festival organiseert, kan nog goed de start herinneren van het festival met Willy Alberti. "Willy zong toen samen met Johnny (Jordaan) voor de oudjes, gesteund door een Revox-bandrecordertje en één boxje", vertelt De Bie. Alberti is voor De Bie nog altijd de engel onder de zangers.

Maar ook heeft de organisator 'mooie herinneringen' aan André Hazes. "Duizend man stonden onder paraplu's in de stromende regen naar het concert van André te luisteren. Opeens loopt hij helemaal naar de rand van het podium trekt zijn jasje uit en zegt: Jullie in de regen, ik in de regen", vertelt De Bie. "Spontaan deed iedereen zijn paraplu naar beneden, geweldig toch? Dat is mijn mooiste herinnering."

Oorspronkelijk vond het festival altijd plaats op de Elandsgracht. Maar drie jaar geleden moest Jan noodgedwongen verhuizen naar de Westermarkt. "Het publiek bestond uit 1.500 man, meer kon er gewoon niet bij. Daarom moesten we verhuizen", legt De Bie uit. De Westermarkt hoort officieel niet bij de Jordaan want die begint aan de overkant bij de Prinsengracht. "We zingen eigenlijk naar de Jordaan toe", aldus De Bie.

Naast René Riva treden op het festival vrijdag, zaterdag en zondag verschillende andere artiesten op onder wie Eddie Christiani, Danny de Munck, Imca Marina , Henk van Mokum en Gerard Joling.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen