Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oeuvreprijs voor overleden filmmakers

Shownieuws

Theo van Gogh en Willem van de Sande Bakhuyzen zijn tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren beloond voor hun hele oeuvre.

De overleden filmmakers Theo van Gogh en Willem van de Sande Bakhuyzen zijn vrijdag tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht beloond voor hun hele oeuvre. De zoon van Van de Sande Bakhuyzen, Matthijs, nam de Speciale Juryprijs namens zijn vader in ontvangst. "Ik heb er niet echt woorden voor, maar het voelt goed. Ik sta hier echt voor hem", vertelt hij aan Novum Nieuws.

Twee van Van Goghs favoriete acteurs, Tara Elders en Thijs Römer, hadden 'gemengde gevoelens' over het festival. "Er mist gewoon iemand. Iemand die samen met ons blij en trots had moeten zijn", zegt Elders. En ook Römer, die er met het Kalf voor beste acteur vandoor ging voor zijn rol in '06/05', heeft 'dubbele gevoelens'. "Ik vind de erkenning leuk maar het blijft gek dat de bolle man er niet is natuurlijk." De vermoorde cineast kreeg behalve de juryprijs een nominatie voor de tv-serie 'Medea'.

Nieuwkomer Sophie van Winden won in Utrecht in de categorie 'Beste vrouwelijke bijrol' voor haar aandeel in 'Leef!'. De 21-jarige actrice is afgestudeerd aan de Toneelschool Maastricht maar had nooit eerder in een film gespeeld. Ze weet zeker dat Van de Sande Bakhuyzen medeverantwoordelijk is voor haar winst. "Hij had het lef een onbekende actrice te nemen voor zo'n grote rol, daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor. Hoe ik speel, dat had ik zonder hem niet gekund!"

[Novum]

Gerelateerde Artikelen