Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Warhol-film voor het eerst in Groot-Brittannië

Shownieuws

De acht uur durende film 'Empire' van Andy Warhol, is vrijdag voor het eerst in Londen vertoond. De film is onderdeel van een expositie over ruimte en tijd.

De acht uur durende film 'Empire' van kunstenaar Andy Warhol is vrijdag voor het eerst vertoond in Groot-Brittannië. In de film is te zien hoe de nacht valt op het Empire State Building in New York. De film geeft een enkel en frontaal zicht op het gebouw. In Londen is 'Empire' geprojecteerd op de zijkant van het National Theatre.

De geluidloze zwart-wit film is de hele maand oktober elke vrijdag te zien. Het project is onderdeel van een expositie van de Hayward Gallery. Curator van de galerij Clare Carolyn vindt het 'geweldig' dat de film in 'zo'n spectaculaire omgeving' te zien is. "We zijn blij dat zoveel mensen de gratis vertoning kunnen meemaken, zelfs als ze niet weten dat het een Warhol-film is." De expositie heeft 'ruimte en tijd' als thema en volgens Carolyn is dat precies waar de film over gaat.

'Empire' werd in de zomer van 1964 opgenomen vanaf de 44ste verdieping van het Time-Life Building. De in 1987 overleden Warhol zei ooit dat hij liever films maakt dan schilderijen omdat dat 'makkelijker' zou zijn.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen