Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Van het Groenewoud verdedigt zich tegen kritiek

Shownieuws

Raymond van het Groenewoud heeft een open brief geschreven aan het Belgische Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

Raymond van het Groenewoud heeft een open brief geschreven aan het Belgische Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. De Vlaamse zanger deed dat naar aanleiding van kritiek op zijn lied 'Weg met Amerika'. Bij de instantie zijn twaalf klachten binnengekomen over de inhoud van het nummer. Het centrum heeft de 55-jarige zanger om uitleg van zijn tekst gevraagd, meldt de Belgische krant Gazet van Antwerpen.

Van het Groenewoud benadrukt in de brief dat het lied 'niet racistisch' is. In het nummer heeft de Vlaming kritiek op het Amerikaanse beleid. Hij spreekt van machtsmisbruik en manipulatie. De zanger zegt ervan bewust te zijn dat hij als blanke kritiek levert op het beleid van vooral blanke Amerikanen, die er trots op zijn te behoren tot de 'machtigste natie ter wereld' en die van hun macht misbruik maken. Hij zegt 'de term Amerika' te gebruiken als symbool. "Een continent doet niemand kwaad, net zomin als dat ik het over alle Amerikanen tegelijk zou hebben."

Het Centrum voor Gelijke Kansen onderneemt geen juridische stappen tegen de zanger. De instantie volstaat met het antwoord van Van het Groenewoud en benadrukt dat elke artiest verantwoordelijkheid draagt voor de inhoud en de vorm van zijn creaties.

'Weg met Amerika' is de eerste single van de nieuwe dubbel-cd 'Mr. Raymond'. Zowel het album als de singel ligt vanaf volgende week vrijdag in de winkels.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen